Ασκηθείτε αποτελεσματικά με τον κατάλληλο σύμμαχο

Ασκηθείτε αποτελεσματικά με τον κατάλληλο σύμμαχο

Από τον Χάρη Γεωργακάκη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc *

Ο καιρός ανοίγει, η ημέρα μεγαλώνει, η διάθεση αλλάζει. Φυσικά πλησιάζει και το καλοκαίρι και για πολλούς είναι μια καλή περίοδος για να χαθούν και κάποια κιλά που συσσωρεύθηκαν και επιμελώς καλύπτονταν κάτω από τα βαριά και ριχτά ρούχα του χειμώνα. Όλα αυτά μας προδιαθέτουν να ασκηθούμε. Γενικότερα λοιπόν μπαίνουμε σε μια περίοδο του έτους όπου η δραστηριότητά των περισσοτέρων αυξάνεται.

Η άσκηση και γενικότερα η σωματική φυσική δραστηριότητα απαιτεί υποστήριξη. Είτε είναι οργανωμένη σε κάποιο γυμναστήριο, κολυμβητήριο ή άλλο χώρο άθλησης είτε πραγματοποιείται «ερασιτεχνικά»  σε προσωπικό επίπεδο με κάποια καθημερινή δραστηριότητα όπως το περπάτημα, το κολύμπι στη θάλασσα, το ποδήλατο στην ύπαιθρο, ο διάδρομος ή το ελλειπτικό στο σπίτι μπορεί μακροπρόθεσμα να καταπονεί το μυοσκελετικό μας σύστημα και ειδικά τις αρθρώσεις μας. Οι αρθρώσεις ενός ασκούμενου καταπονούνται περισσότερο του φυσιολογικού λόγω της συχνά έντονης χρήσης τους. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε καθημερινά να τις προστατεύουμε και να τις ενισχύουμε με τα κατάλληλα συστατικά, με στόχο την πρόληψη τραυματισμών και γενικότερα τη διατήρηση της καλής τους υγείας και  τη διατήρηση της δύναμης και της ευλυγισίας τους. Ας δούμε όμως τι λένε τα επιστημονικά δεδομένα:

Γλυκοζαμίνη
Η γλυκοζαμίνη  αποτελεί βασικό συστατικό των αρθρώσεων. Αποτελεί την πρώτη ύλη για τη σύνθεση χονδροϊτίνης και υαλουρονικού οξέος, ουσιών υπεύθυνων για την επιδιόρθωση των χόνδρων και τη διατήρηση της ελαστικότητας των τενόντων και των συνδετικών ιστών. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε να την έχουμε στη διατροφή μας.

Βιταμίνη C
Αποτελεί ίσως την  πιο διάσημη βιταμίνη. Οι περισσότεροι την γνωρίζουν για τη συμβολή της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο συμμετέχει και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την φυσιολογική λειτουργία των χόνδρων και κατ΄ επέκταση των αρθρώσεων.

Κουρκουμίνη
Ο κουρκουμάς αποτελεί ένα πραγματικό δώρο της φύσης για την υγεία μας. Είναι διάσημος μαγειρικά, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό για το  γνωστό κάρυ. Πέρα όμως από τη μαγειρική του χρήση εδώ και πολλά χρόνια έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, καθώς φαίνεται ότι περιέχει συστατικά που ασκούν ευεργετική δράση τα οποία ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Από αυτά το κυριότερο και πιο σημαντικό για την υγεία μας είναι η κουρκουμίνη, η οποία σχετίζεται με την αντιμετώπιση της φλεγμονής και του πόνου που προκύπτει από αυτή. Η πολύ σημαντική αυτή δράση της κουρκουμίνης έναντι της φλεγμονής έχει δώσει τα τελευταία χρόνια τεράστιο ενδιαφέρον στη χρήση της για την ανακούφιση ασθενών με προβλήματα στις αρθρώσεις, όπως η οστεοραρθρίτιδα. Πιο συγκεκριμένα, η χορήγηση κουρκουμίνης έχει συσχετισθεί με βελτίωση των συμπτωμάτων και της κινητικότητας ασθενών με οστεοαρθρίτιδα, ενώ παρόμοια αποτελέσματα έχουν καταγραφεί και σε κλινικές μελέτες όπου συμμετείχαν άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Κάτι που ωστόσο είναι σημαντικό να αναφερθεί είναι το ότι η ποσότητα κουρκουμίνης που παρέχεται από τον κουρκουμά, όπως τον χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, είναι αρκετά μικρή ώστε να έχουμε τη «θεραπευτική» δράση που αποδεικνύεται από τις επιστημονικές έρευνες. Για το λόγο αυτό το ενεργό αυτό συστατικό χορηγείται σε πολλές περιπτώσεις σήμερα σε μορφή συμπληρώματος.

Μαγγάνιο
Είναι ένα μέταλλο πολύ βασικό για τους αθλητές και τους ασκούμενους γενικότερα. Είναι σημαντικό, καθώς πέρα από τις υπόλοιπες μεταβολικές διεργασίες που συμμετέχει, εμπλέκεται στην ομαλή σκελετική ανάπτυξη, στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και στο φυσιολογικό σχηματισμό συνδετικού ιστού.

Πώς μπορεί όμως κανείς να τα προσλαμβάνει όλα αυτά εύκολα, πρακτικά και στις σωστές δοσολογίες; Μια εξαιρετική επιλογή είναι το Osteoflex Sport της Health Aid. Συμπληρώνει την διατροφική υποστήριξη σε αθλούμενους, επαγγελματίες αθλητές, γυμναστηριακά ασκούμενους και σε γενικότερα σωματικά ενεργά άτομα. Περιέχει γλυκοζαμίνη, βιταμίνη C, κουρκουμίνη και μαγγάνιο παρέχοντας έτσι έναν εξαιρετικό συνδυασμό βιοδραστικών συστατικών. Πάντα με τη σύσταση των ειδικών μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση και ενίσχυση  των αρθρώσεων, με στόχο την καλύτερη τους υγεία και ευλυγισία.

 

* Ο κύριος Χάρης Γεωργακάκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Διατροφή – Κλινική Διαιτολογία. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων –  Διατροφολόγων και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *