Συμπληρώστε έξυπνα τη νηστεία σας!

Συμπληρώστε έξυπνα τη νηστεία σας!

Από τον Χάρη Γεωργακάκη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc *

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί μια ιδιαίτερη περίοδο για τη διατροφή μας. Η αποχή από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων (κρέατος, πουλερικών, γαλακτοκομικών, αυγού) και από το ψάρι έχει ως άμεση συνέπεια τη μειωμένη πρόσληψη κάποιων βασικών συστατικών για τον οργανισμό και την υγεία μας. Τα κυριότερα από αυτά είναι ο σίδηρος, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Β12 και το ασβέστιο.

Ο σίδηρος είναι ένα συστατικό άκρως απαραίτητο για τη διατήρηση των λειτουργιών των κυττάρων μας και την παροχή ενέργειας στο οργανισμό. Τον βρίσκουμε κυρίως στο κόκκινο κρέας, από όπου και απορροφάται καλύτερα. Σε άτομα με αυξημένες απαιτήσεις σε σίδηρο, ανεπαρκής πρόσληψή του έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Στη νηστεία μπορεί πολλές φορές να θεωρούμε ότι θα καλύψουμε τις ανάγκες μας σε σίδηρο τρώγοντας φυτικές πηγές του όπως για παράδειγμα οι φακές, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα ακριβές. Οι φακές και γενικότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης περιέχουν σίδηρο σε μορφή που δεν απορροφάται ικανοποιητικά από τον οργανισμό.

Η βιταμίνη D αποτελεί το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό για τη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα και την ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται ότι συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου αλλά και ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες. Χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι ότι μπορεί να συντίθεται από το δέρμα κατά την έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία. Πέρα από την έκθεση στον ήλιο είναι σημαντική και η πρόσληψη της μέσα από τη διατροφή μας. Την βρίσκουμε σε τρόφιμα κυρίως ζωικής προέλευσης και ειδικότερα στο συκώτι, στο βοδινό, στο μοσχάρι, στα αυγά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, στο βούτυρο και σε κάποια ψάρια όπως η ρέγκα, ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D αυξάνεται σημαντικά.

Όχι τόσο διάσημη αλλά πολύ σημαντική η βιταμίνη Β12 συντελεί στην ομαλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού μας συστήματος. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών κυττάρων του αίματος, καθώς και για τη φυσιολογική ανάπτυξη και συντήρηση του νευρικού ιστού. Κυριότερες πηγές της είναι το συκώτι, το μοσχάρι, το αρνί, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αποτελεί την πιο συνήθη έλλειψη σε άτομα που ακολουθούν μια φυτοφαγική διατροφή και ανεπάρκεια της οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας.

Το ασβέστιο τέλος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα στο ανθρώπινο σώμα. Είναι δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών μας, αλλά συμμετέχει και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες όπως στο φυσιολογικό μεταβολισμό που αποσκοπεί στην παραγωγή ενέργειας, στην ομαλή λειτουργία του μυϊκού και νευρικού μας συστήματος. Η πιο βασική και καλά αφομοιώσιμη πηγή ασβεστίου στη διατροφή μας είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι κατά την περίοδο της νηστείας ο αποκλεισμός για σαράντα ημέρες των γαλακτοκομικών, του κρέατος, των πουλερικών, του ψαριού και του αυγού από το νηστίσιμο διαιτολόγιο μπορεί, αν δεν προσέξουμε, να οδηγήσει σε ελλείψεις βασικών θρεπτικών συστατικών. Για το λόγο αυτό μπορούμε, πάντα με τη σύσταση των ειδικών, να καλύψουμε αυτά τα κενά με μια πολυβιταμίνη, ώστε να απολαύσουμε τα διατροφικά ευεργετήματα της νηστείας χωρίς κίνδυνο για την υγεία μας. Μια πλήρης επιλογή αποτελεί η πολυβιταμίνη DAY – VIT ACTIVE της Health Aid.

H πολυβιταμίνη DAY – VIT ACTIVE της Health Aid έρχεται να συμπληρώσει κατά τον καλύτερο τρόπο τη νηστεία σας, ώστε να μην σας λείψει τίποτα. Με πλήρη γκάμα βιταμινών μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη D και η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην αναπλήρωση των συστατικών που μπορεί να λείψουν κατά την περίοδο της νηστείας και να δώσει την ενέργεια που το σώμα χρειάζεται. Συστήνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε φυτοφάγους (vegetarian) και σε όσους θέλουν έξτρα ενέργεια και τόνωση για τις καθημερινές σωματικές και πνευματικές τους δραστηριότητες, καθώς περιέχει επιπλέον συνένζυμο Q10 (CoQ10) & Κορεάτικο Τζίνσενγκ (Panax Ginseng). Ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα με φυτικά διατροφικά συστατικά και βότανα για ολοκληρωμένη κάλυψη του οργανισμού και στη νηστεία. Δεν περιέχει γλουτένη, ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά.

* Ο κύριος Χάρης Γεωργακάκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Διατροφή – Κλινική Διαιτολογία. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *