Ενέργεια χωρίς σίδηρο δεν γίνεται

Ενέργεια χωρίς σίδηρο δεν γίνεται

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία και είναι απαραίτητος για την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού. Χρειάζεται εκτός των άλλων για τη σύνθεση και τη σωστή λειτουργία της αιμοσφαιρίνης  στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος, ώστε να έχουν την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσουν. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη μορφή αναιμίας η οποία ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία. Η ανεπάρκεια αυτή αποτελεί μία από τις πιο συχνές διατροφικές ελλείψεις που εμφανίζουν τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ατονία, εύκολη κόπωση, μειωμένη συγκέντρωση, αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις, καθυστέρηση ανάπτυξης κ.α. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 600 – 700 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από έλλειψη σιδήρου, εκτίμηση που την καθιστά την υπ’ αριθμόν ένα διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως και ιδιαιτέρως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι λοιπόν σημαντικό να φροντίζουμε καθημερινά τη διατροφή μας, ώστε να μην λείψει ο τόσο σημαντικός και απαραίτητος σίδηρος.

Στις πιο πλούσιες πηγές σιδήρου περιλαμβάνονται τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το συκώτι, το κόκκινο κρέας (κυρίως μοσχάρι), τα πουλερικά, καθώς επίσης και τα θαλασσινά. Από την άλλη, σημαντικές ποσότητες σιδήρου περιέχουν και ορισμένα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ειδικότερα το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα (κυρίως τα βερίκοκα) και οι ξηροί καρποί (κυρίως το σουσάμι και ο πασατέμπος), οι νιφάδες βρώμης, καθώς επίσης και τα εμπλουτισμένα δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα του σιδήρου είναι 10mg την ημέρα για έναν ενήλικα άνδρα και 15mg/ημέρα για τις γυναίκες. Παρακάτω παρατίθενται οι τροφές που αποτελούν τις καλύτερες πηγές σιδήρου:

Τρόφιμο (ανά 100 γρ.) Περιεκτικότητα σε σίδηρο
Χταπόδι 9,54 mg
Σουπιές 10,84 mg
Mύδια 6,72 mg
Στρείδια 4,33 mg
Γαρίδες 3,09 mg
Συκώτι μοσχαρίσιο 4,90 mg
Μοσχάρι 2,01 mg
Πάπια 2,70 mg
Σπανάκι 2,71 mg
Φασόλια 2,94 mg
Φακές 3.33 mg
Ρεβίθια 2,89 mg
Πασατέμπος * 14,94 mg
Νιφάδες βρώμης * 5,00 mg
Σουσάμι * 14,55 mg

* Στα τρόφιμα αυτά η ποσότητα των 100 γραμμαρίων δεν είναι αντιπροσωπευτική. Μία μερίδα θα μπορούσε να θεωρηθεί περίπου στα 30 γραμμάρια αυτών.

Healthy food at home. Happy loving couple is preparing the proper meal in the kitchen.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ιδιαίτερη σημασία για ένα τρόφιμο δεν έχει μόνο το πόσο σίδηρο περιέχει, αλλά και σε τι βαθμό ο σίδηρος αυτός απορροφάται. Έτσι καλύτερο βαθμό απορρόφησης έχουν τα θαλασσινά και τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπου η απορρόφηση σιδήρου φτάνει μέχρι 40 %. Αντίθετα, από τρόφιμα φυτικής προέλευσης απορροφάται σε πολύ μικρότερο ποσοστό, που κυμαίνεται από 0,5 – 6 %.  Για αυτό άλλωστε και σε άτομα με αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο συστήνεται η αυξημένη κατανάλωση θαλασσινών και κόκκινου κρέατος, χωρίς φυσικά να παραβλέπονται και τα όσπρια και άλλα φυτικά τρόφιμα.   Παράλληλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό απορρόφησης του σιδήρου, όταν συνδυάσουμε τα τρόφιμα που τον περιέχουν με κάποια άλλα που βοηθάνε την απορρόφησή του. Αντίστροφα, υπάρχουν και κάποια άλλα τρόφιμα και ροφήματα που μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφησή του. Τρόφιμα που βοηθούν την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου είναι αυτά που περιέχουν υψηλά ποσά βιταμίνης C, όπως τα ακτινίδια, το μπρόκολο, οι φράουλες, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, τα σταφύλια, οι πορτοκαλί πιπεριές, το  σπανάκι, το λεμόνι. Για το λόγο αυτό όταν καταναλώνετε μια πηγή σιδήρου βάλτε αρκετό λεμόνι ή συνοδέψτε με ένα φρεσκοστιμμένο χυμό εσπεριδοειδών. Στον αντίποδα τρόφιμα και ροφήματα που μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου είναι το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το μαύρο τσάι (μειώνει κατά 50% – 64% την απορρόφηση σιδήρου), ο καφές (ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου μειώνει κατά 39% την απορρόφηση του σιδήρου), το κόκκινο κρασί (ένα ποτήρι μειώνει κατά 70% την απορρόφηση του σιδήρου).

Iron symbol made from pills on purple background. Top view with copy space. Flat lay.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι εκτός από το σίδηρο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων απαιτούνται και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Ένα από αυτά είναι το φολικό οξύ, το οποίο  είναι απαραίτητο για την κυτταρική διαίρεση, συντελώντας στη φυσιολογική αιμοποίηση. Η βιταμίνη Β12 η οποία προαπαιτείται για να δράσει το φολικό οξύ (έλλειψή της προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία) και μαζί με την βιταμίνη Β6 συμβάλλουν στο φυσιολογικό σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο χαλκός ο οποίος συμβάλλει στη φυσιολογική μεταφορά του σιδήρου μέσα στον οργανισμό.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδα σιδήρου μας και να φροντίζουμε καθημερινά να έχουμε επαρκή πρόσληψη σιδήρου μέσα από τη διατροφή μας. Σε περιπτώσεις έλλειψης χορηγείται οπωσδήποτε από το γιατρό μας συμπλήρωμα σιδήρου. Μια πλήρη και ασφαλή επιλογή αποτελεί το Haemovit PLUS της HealthAid.

Το Haemovit PLUS της HealthAid αποτελεί ένα συμπλήρωμα σιδήρου, που παράλληλα περιέχει και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την φυσιολογική αιμοποίηση και την καθημερινή ζωντάνια & ευεξία. Μεταξύ αυτών είναι οι βιταμίνες C, B6, B12, φολικό οξύ και ο χαλκός.