Ανακουφιστείτε φυσικά από τα δυσάρεστα φουσκώματα

Ανακουφιστείτε φυσικά από τα δυσάρεστα φουσκώματα

Η πέψη είναι μια διαδικασία συνεχούς χημικής απλοποίησης των συστατικών που εισέρχονται στο σώμα μας από το στόμα, όπου κατά τη διάρκεια αυτής ο οργανισμός μας παράγει κάποια οξέα και ένζυμα γνωστά ως πεπτικά.

Παρόλα αυτά, το πεπτικό μας σύστημα δεν σχεδιάστηκε για να διασπά τη σύγχρονη τυποποιημένη τροφή, με αποτέλεσμα να μην απορροφάται και να αλλοιώνεται στο έντερο με δυσάρεστες συνέπειες.

Η υγεία του πεπτικού μας συστήματος αντανακλά σε ένα μεγάλο βαθμό την εν γένει συνολική υγεία του οργανισμού μας. Παράλληλα, επηρεάζει σημαντικά και την ψυχολογική και συναισθηματική μας κατάσταση, καθώς τα ανεξήγητα φουσκώματα και οι μετεωρισμοί που για πολλούς αποτελούν στοιχεία της καθημερινότητάς τους δημιουργούν κακή διάθεση, αρνητική συναισθηματική κατάσταση, ενώ όταν το φούσκωμα συνοδεύεται και από πόνο τότε το πρόβλημα μεγεθύνεται και μπορεί να  επηρεάζει έντονα το βιοτικό μας επίπεδο. Έρευνες δείχνουν ότι το 10-25% των ανθρώπων χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, βιώνουν καθημερινά σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα του φουσκώματος στην κοιλιά. Η συχνότητα εμφάνισης είναι πολύ μεγαλύτερη όσο μεγαλώνουμε, ενώ σύμφωνα με κλινικές μελέτες οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ή πρόληψη του προβλήματος. Βασικά αίτια αυτών των «ανεξήγητων» μετεωρισμών και φουσκωμάτων είναι συνήθως:

  1. Η εντερική δυσβίωση λόγω διαταραγμένης εντερικής χλωρίδας.
  2. Η αργή και δυσχερής πέψη της τροφής λόγω συνήθως μειωμένης ικανότητας του οργανισμού να παράγει τα κατάλληλα πεπτικά ένζυμα (κάτι που όσο μεγαλώνουμε συμβαίνει σε πάρα πολλούς ανθρώπους).
  3. Η δυσκοιλιότητα.
  4. Το έντονο στρες και η ψυχολογική πίεση.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένα με παθολογικές καταστάσεις.

Η κακή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το άγχος της καθημερινότητας αλλά και το πέρασμα των χρόνων είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο η ηλικία μπορεί να επηρεάσει είναι η λεγόμενη δυσανεξία στη λακτόζη.

Πάρα πολλοί άνθρωποι όσο μεγαλώνουν παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να πιούν γάλα γιατί τους φουσκώνει, ενώ αντίθετα ανέχονται πολύ καλύτερα το τυρί και το γιαούρτι. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει – πέψει ένα συγκεκριμένο συστατικό του γάλακτος τη λακτόζη. Η αδυναμία αυτή οφείλεται στην ολική ή μερική έλλειψη ενός ενζύμου, της λακτάσης, η οποία ουσιαστικά διασπά τη λακτόζη σε μικρότερα μόρια για να απορροφηθεί. Υπάρχουν άνθρωποι που γεννιούνται με αυτή τη δυσανεξία στη λακτόζη, ωστόσο σε πολλούς εμφανίζεται με το πέρασμα των χρόνων, καθώς όσο μεγαλώνουμε και ειδικά αν απέχουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα από την κατανάλωση γάλακτος η λακτάση αδρανοποιείται σε κάποιο βαθμό και χάνει τη δραστικότητά της. Αυτό συμβαίνει και με άλλα ένζυμα τα οποία παράγονται για να πέψουμε τις τροφές που τρώμε, ώστε τα θρεπτικά συστατικά αυτών να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό.

Για κάθε είδος τροφής υπάρχουν και τα αντίστοιχα ένζυμα που τη διασπούν.

  • Οι ΠΡΩΤΕΑΣΕΣ διασπούν πρωτεΐνες.
  • Οι ΑΜΥΛΑΣΕΣ διασπούν υδατάνθρακες
  • Οι ΛΙΠΑΣΕΣ διασπούν λιπίδια.
  • Η ΙΜΒΕΡΤΑΣΗ διασπά τη σακχαρόζη.
  • Η ΠΑΠΑΪΝΗ διασπά τις σκληρές ίνες κρέατος.

Παράλληλα, κατά τη διαδικασία της πέψης δρουν και κάποια φιλικά βακτήρια, γνωστά ως προβιοτικά, τα οποία κατοικούν στο γαστρεντερικό βλενογόννο, για τη διάσπαση των τροφικών καταλοίπων και την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα ενοχλητικά φουσκώματα και τα δυσάρεστα για το πεπτικό σύστημα και τη διάθεσή μας συμπτώματα. Πώς θα εξασφαλίσουμε τη βέλτιστη δυνατή πεπτική υγεία; Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι να μιλήσουμε με το γιατρό μας για να εντοπίσουμε την αιτία. Αν για παράδειγμα το πρόβλημα είναι η δυσκοιλιότητα θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια κατάλληλη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Αν υπάρχει θέμα με την εντερική μας χλωρίδα θα πρέπει να προσλάβουμε προβιοτικά συστατικά. Αν όσο μεγαλώνουμε έχουμε κάποια δυσανεξία λόγω μερικής έλλειψης ή μειωμένης λειτουργίας κάποιου πεπτικού ενζύμου θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση των τροφών που διαπιστωμένα μας ενοχλούν ή να ενισχύσουμε τα πεπτικά μας ένζυμα με κάποιο συμπλήρωμα. Και στο σημείο αυτό έρχεται να μας βοηθήσει το Digeston plus της HealthAid.

To Digeston plus της HealthAid αποτελεί έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό από 15 φυτικά πεπτικά ένζυμα, μαζί με εκχυλίσματα μέντας, ανανά & παπάγιας, 600 εκατομμύρια προβιοτικών (Lactobacillus & Bifidobacterium) και χλωριούχα, τα οποία συμβάλλουν στη φυσιολογική πέψη μέσω παραγωγής υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι. Κατάλληλο για ηλικιωμένους, οι οποίοι, είτε έχουν μειωμένα επίπεδα χλωριούχων ή φορώντας τεχνητή οδοντοστοιχία, δεν επιτυγχάνουν τη σωστή μάσηση των τροφών, όσους ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, σε περιπτώσεις δυσανεξιών (λακτόζη, γλουτένη). Λαμβάνεται με τη σύσταση του γιατρού και έρχεται να συμπληρώσει τη διατροφή σας, παράλληλα με μια πιο συστηματική φυσική δραστηριότητα. Μπορεί να αποτελέσει μια συμπληρωματική θεραπευτική προσέγγιση αλλά και προληπτικά να σας βοηθήσει να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα και τις πεπτικές ενοχλήσεις πριν αυτά μεγεθύνουν. Μπορεί να συμβάλει στην καλή πεπτική σας υγεία και να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τα δυσάρεστα καθημερινά φουσκώματα που ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει δημιουργήσει.