Ουρικό οξύ και διατροφή

Ουρικό οξύ και διατροφή

Το ουρικό οξύ φυσιολογικά υπάρχει μέσα στο σώμα μας καθώς αποτελεί ένα προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, συστατικών που προσλαμβάνουμε μέσα και από τη διατροφή μας. Το πρόβλημα υπάρχει όταν οι συγκεντρώσεις ουρικού στον οργανισμό μας αυξάνονται, προκαλώντας αυτό που επιστημονικά ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα. Τότε ουρικό οξύ επικάθεται στις αρθρώσεις μας προκαλώντας συνήθως έντονο πόνο, οίδημα, ερυθρότητα και δυσκαμψία σε διάφορες αρθρώσεις (π.χ. μεγάλο δάκτυλο ποδιού, αστράγαλος, γόνατα, καρπός). Εκτός όμως από την ουρική αρθρίτιδα η αύξηση του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πετρών ουρικού οξέος στα νεφρά. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν εύκολα ότι όταν το ουρικό οξύ ανεβαίνει θα πρέπει να προσέχουμε και να ελέγχουμε τις πηγές ουρικού οξέος – πουρινών στη διατροφή μας.

Fresh summer fruits and berries on a concrete background

Προς την κατεύθυνση αυτή εντοπίζουμε καταρχήν αυτές τις πηγές:

Τρόφιμα που απαγορεύονται :

Πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε οξεία φάση όσο και σε φάση ύφεσης

  • Συκώτι, σπλήνα, νεφρά, γλυκάδια, μυαλό, μπέικον, τηγανητά και όλα τα σνακ
  • Σούπες κρέατος, ψαριού, κοτόπουλου και σάλτσα από κρέας
  • Αντζούγιες, σαρδέλες, ρέγκα, σκουμπρί, αυγοτάραχο, χτένια, μύδια, μαρίδα, γαρίδες
  • Κυνήγια (πέρδικα, λαγός), χήνα
  • Αμύγδαλα, μαγιά

Τρόφιμα που επιτρέπονται σε μικρή ποσότητα:

  • Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι, πουλερικά (μέχρι 60-90 γραμμάρια καθημερινά)
  • Ψάρια (εκτός των απαγορευμένων), οστρακοειδή (μέχρι 60-90 γραμμάρια καθημερινά)
  • Ελαιόλαδο, βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, ζάχαρη, γλυκά, παγωτό, ζελέ, μαρμελάδα, αποξηραμένα φρούτα
  • Σπαράγγια, σπανάκι, φασόλια, φακές, αρακάς, κουκιά, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι (μέχρι ½ φλιτζάνι καθημερινά)
  • Πατάτες τηγανητές
  • Καφές, κακάο, τσάι, ανθρακούχα αναψυκτικό, σοκολάτα

Τρόφιμα που καταναλώνονται ελεύθερα:

  • Ψωμί, δημητριακά, κράκερ, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, λαχανικά (εκτός αυτών με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες, βλ. παραπάνω),
  • Χορτόσουπες, τουρσί, ελιές, μπαχαρικά, καρυκεύματα, ξύδι, πίκλες, ποπ κορν
  • Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με χαμηλά λιπαρά, αυγό, μέλι
  • Φρούτα, χυμοί φρούτων
  • Ξηροί καρποί (εκτός από τα αμύγδαλα)

Επιμέρους συστατικά:

Υδατάνθρακες
Συστήνεται η πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων μέσω κατανάλωσης περισσότερων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Αποφεύγονται τα τρόφιμα και τα ποτά με απλά σάκχαρα.

Λίπη
Συστήνεται ο περιορισμός κατανάλωσης κορεσμένων λιπών από το κόκκινο κρέας, τα λιπαρά πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Πρωτεΐνες
Πρέπει να προέρχονται από άπαχο κρέας και πουλερικά, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ και ιδιαίτερα της μπύρας
Η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται πως προκαλεί την εμφάνιση επεισοδίων ουρικής αρθρίτιδας, σε διάστημα περίπου 24 ωρών από την κατανάλωσή του, καθώς εμποδίζει την αποβολή ουρικού οξέος. Η μπύρα φαίνεται ότι αυξάνει  περισσότερο τον κίνδυνο από τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

Μικρά και συχνά γεύματα
Είναι απαραίτητο τα γεύματα να είναι μικρού όγκου και συχνά, καθώς η κατανάλωση μεγάλων μερίδων μπορεί να επιτείνει τις εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας.

Διατήρηση ή σταδιακή απόκτηση υγιούς σωματικού βάρος
Το αυξημένο σωματικό βάρος οδηγεί σε αύξηση της ινσουλινοαντίστασης, η οποία ευνοεί τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Η απώλεια βάρους βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα ουρικού οξέος, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας. Ωστόσο, η απότομη απώλεια βάρους αντενδείκνυται, καθώς μπορεί να μειώσει την απέκκριση ουρικού οξέος από τα νεφρά και να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Selection of assorted raw meat food with seasonings for zero carb carnivore diet: uncooked beef steak, ground meat patty, heart, liver and chicken legs on black stone background from above

Ενισχύουμε τους μηχανισμούς φυσικής αποτοξίνωσης.

Η καλή καθημερινή μας ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική. Βοηθάει τον οργανισμό να ενισχύει τη φυσική του αποτοξίνωση, αυξάνοντας τη διούρηση και συμβάλλοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από τον οργανισμό. Αντίθετα η αφυδάτωση φαίνεται πως ευνοεί τη διάσπαση πουρινών και αποτρέπει την αποβολή ουρικού οξέος μέσω των ούρων, αυξάνοντας τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Για το λόγο αυτό συστήνεται η επαρκής ενυδάτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ιδιαίτερη έμφαση στην ενυδάτωση μετά από άσκηση όπου συχνά ο οργανισμός αφυδατώνεται, κυρίως λόγω της εφίδρωσης. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλει επίσης στη φυσική μας αποτοξίνωση.

Παράλληλα φυσικά συστατικά που μπορούμε να βρούμε μέσα από εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν το σώμα μας να ενεργοποιήσει τους φυσικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης απομακρύνοντας την περίσσεια ουρικού οξέος. Και μια φυσική και αποτελεσματική επιλογή είναι το Uriprinol της HealthAid.

Το Uriprinol της HealthAidο Uriprinol* της HealthAid είναι μια συνεργική φόρμουλα που μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του ουρικού οξέος. Εμπεριέχει φυσικά συστατικά, όπως  το Montmorency Cherry,  ένα είδος κερασιού το οποίο δεν ανήκει στα γλυκά κεράσια και είναι πλούσιο σε κατεχίνες, βιταμίνη C, καθώς και στα δυο είδη ανθοκυανίνων (1&2), με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ακόμη περιέχει σπόρους σέλινου (Celery Seed), που βοηθούν την απομάκρυνση υγρών από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα περιέχει τα φλαβονοειδή απιγενίνη και λουτεολίνη καθώς και κάλιο, το οποίο βοηθά στην αλκαλοποίηση του οργανισμού, ενάντια στην παραγωγή οξέων όπως το ουρικό. Ακόμη περιέχει κουρκουμάς (Turmeric) και πράσινο καφές ως αντιοξειδωτικά, καθώς επίσης και φυλλικό οξύ που συμμετέχει στον υγιή μεταβολισμό των πουρινών.