Διατροφή για γερό μυαλό

Διατροφή για γερό μυαλό

Από τον Χάρη Γεωργακάκη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc *

Μπαίνουμε σε μια περίοδο με έντονες πνευματικές απαιτήσεις. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις σχολικές τους εξετάσεις και οι γονείς συμπαραστέκονται, τόσο ψυχολογικά όσο και βοηθώντας στο διάβασμα. Υψηλές λοιπόν οι ανάγκες για καλή εγκεφαλική λειτουργία για όλους. Βασική επιδίωξη είναι η καλύτερη δυνατή απόδοση, που θα οδηγήσει σε επίτευξη των στόχων και επιβράβευση των προσπαθειών μιας ολόκληρης χρονιάς. Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια αυτής της απαιτητικής περιόδου παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς μπορεί να προσφέρει όλα τα απαραίτητα συστατικά που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της πνευματικής απόδοσης. Ίσως τα πιο σημαντικά σημεία που θα πρέπει να εστιάσουμε σε σχέση με τη διατροφή εφήβων και ενηλίκων αυτό το διάστημα είναι τα εξής:

Ξεκινήστε την ημέρα με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό.

Η κατανάλωση πρωινού συμβάλλει στην ενίσχυση της πνευματικής απόδοσης, ενώ έχει συσχετιστεί από μελέτες με βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης, καθώς και των σχολικών επιδόσεων.

Μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα.

Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης μέσα στη μέρα, αποτρέποντας απότομες αυξομειώσεις, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη συγκέντρωση και την πνευματική απόδοση. Αντίθετα, τα μεγάλα και «βαριά» γεύματα μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, υπνηλία και αδυναμία συγκέντρωσης.

Εξασφαλίστε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμμετέχουν στη ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού και την βέλτιστη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ακόμη η αντιοξειδωτική θωράκιση με βιταμίνες όπως η C και η Ε προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από το στρες και συμβάλλει στην βέλτιστη λειτουργία τους.

Προσοχή στο σίδηρο.

Πολύ σημαντική είναι και η επαρκής πρόσληψη σιδήρου, καθώς η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων όπως κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης.

Φροντίστε για επαρκή ενυδάτωση .

Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη, ώστε να διατηρηθεί η καλή λειτουργία και απόδοση του σώματος αλλά και του πνεύματος. Γενικά, ακόμη και μικρή απώλεια υγρών μπορεί να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης και απόδοσης. Επομένως, θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής πρόσληψη υγρών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών.

Να  υπάρχει ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Τα εν λόγω τρόφιμα προσφέρουν πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας και ευεξίας του οργανισμού. Παράλληλα, αποτελούν πηγή υδατανθράκων που είναι το «καύσιμο» του εγκεφάλου. Δώστε έμφαση στην ποικιλία και τα έντονα χρώματα.

 «Όχι» στις αυστηρές δίαιτες.

 Οι περιοριστικές δίαιτες δεν αποτελούν κατάλληλη μέθοδο ελέγχου του σωματικού βάρους. Ειδικότερα, κατά την περίοδο των εξετάσεων μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση διατροφικών ελλείψεων, επιδρώντας αρνητικά στη νοητική λειτουργία.

Συμπληρώματα διατροφής.

 Η λήψη ενός εξειδικευμένου συμπληρώματος διατροφής μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, πάντα με τη σύσταση των ειδικών. Για πιο άμεσα αποτελέσματα, ενίσχυση της μνήμης και τόνωση επιλέγουμε ένα συμπλήρωμα που είναι εξειδικευμένο με ενισχυτικά για την εγκεφαλική λειτουργία συστατικά. Μια τέτοια ειδική επιλογή είναι το Brainvit της HealthAid.

 

Το Brainvit της HealthAid είναι μοναδική φόρμουλα που υποστηρίζει δυναμικά και τους 4 άξονες των εγκεφαλικών λειτουργιών (Μνήμη-Συγκέντρωση-Σκέψη-Διαύγεια). Παρέχει εξειδικευμένα για την καλή εγκεφαλική λειτουργία και απόδοση μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα. Μπορεί να αποτελέσει ένα σύμμαχο για γονείς, μαθητές άνω των 16 και σπουδαστές, ειδικά πριν και κατά την περίοδο εξετάσεων, που απαιτείται το μέγιστο της απόδοσής τους. Εμπεριέχει βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και E. Ginkgo Biloba το οποίο έχει μελετηθεί ευρέως για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες στην προστασία των αγγείων και χάρη στις φλαβόνες που περιέχει, στην υποστήριξη του κυκλοφορικού και την ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Ακόμη η ταυτόχρονη παρουσία ουσιών, όπως Φωσφατυδιλοσερίνη, Α- λιποϊκό οξύ, CoQ10 & αμινοξέων , αντιπροσωπεύουν μια ιδιαίτερα αποτελεσματική διατροφική υποστήριξη, καθώς τρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Κλείνοτας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν αποτελούν υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας και συστήνονται με την οδηγία των ειδικών.

 

* Ο κύριος Χάρης Γεωργακάκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Διατροφή – Κλινική Διαιτολογία. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων –  Διατροφολόγων και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Chalk hand drawn brain with assorted food, food for brain health and good memory: fresh salmon fish, green vegetables, nuts, berries on black background. Foods to boost brain power, top view

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *