Διατροφή για καλύτερη σεξουαλική υγεία

Διατροφή για καλύτερη σεξουαλική υγεία

Η ερωτική επιθυμία μπορεί για διάφορους λόγους ή λόγω ηλικίας να μειωθεί και να επηρεάσει κατ’ επέκταση τις σεξουαλικές επιδόσεις ανδρών και γυναικών. Ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία έρχονται να αναδείξουν τη σημασία της διατροφής και της πρόσληψης συγκεκριμένων διατροφικών στοιχείων στην επίλυση του εν λόγω προβλήματος. Φαίνεται λοιπόν ότι η διατροφή με τη γονιμότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και μια σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή αναπαραγωγική υγεία τόσο της γυναίκας όσο και του άντρα. Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον στη συσχέτιση μεταξύ των διαφόρων διατροφικών προτύπων και της σεξουαλικής υγείας. Η  διατροφή μπορεί δυνητικά να επηρεάσει τη λίμπιντο και την επιθυμία για σεξουαλικές δραστηριότητες. Φαίνεται μάλιστα ότι η ανεπαρκής πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να συμβάλει στη μειωμένη λίμπιντο, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ορμονών, τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη σεξουαλική υγεία. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ανεπάρκειες ψευδαργύρου, βιταμίνης D, βιταμίνης Β12 και σιδήρου έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερη σεξουαλική διάθεση.
  • Αμινοξέα όπως η L-Αργινίνη και η L-Καρνιτίνη έχουν μελετηθεί για την συμμετοχή τους στη διαστολή των αγγείων, προάγοντας την αιματική ροή και βελτιώνοντας τη σεξουαλική λειτουργία. Η σωστή ροή αίματος είναι ζωτικής σημασίας για τη σεξουαλική διέγερση και απόδοση.
  • Η τυροσίνη και η φαινυλαλανίνη είναι επίσης ουσίες που προκαλούν έκκριση νευροδιαβιβαστών, ενδορφινών και προκαλούν αίσθημα  ευφορίας και έχουν διεγερτικές ιδιότητες.
  • Βιταμίνες συμπλέγματος Β όπως η νασίνη, επίσης δρουν στα αγγεία προκαλώντας τη διαστολή τους και συμβάλλοντας στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
  • Οι Βιταμίνες C & E δρουν συνεργιστικά στην αντιοξειδωτική προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος, η οποία ενισχύεται από το σελήνιο και τον ψευδάργυρο, που επιπλέον συντελούν στην σπερματογέννεση και προωθούν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Beautiful woman and handsome man posing in the kitchen

Στον αντίποδα ορισμένα διατροφικά συστατικά όπως τα κορεσμένα λιπαρά  λίπη και η ζάχαρη μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα ορμονών στο σώμα μειώνοντας τη λίμπιντο. Παράλληλα, δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά και χοληστερόλη μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η αθηροσκλήρωση, που μπορεί να βλάψει τη ροή του αίματος στα σεξουαλικά όργανα και να επηρεάσει αρνητικά τη λίμπιντο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατροφή μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική ευεξία, τη διάθεση και τα επίπεδα στρες. Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη λίμπιντο. Επομένως, τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και τη συναισθηματική ευεξία, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση της θετικής διάθεσης και της σεξουαλικής επιθυμίας.

Romantic dinner for couple, booking concept

Φαίνεται λοιπόν ότι η χαμηλή λίμπιντο ή η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να έχει πολλαπλές αιτίες, όπως ορμονικές ανισορροπίες, άγχος, κόπωση και ψυχολογικούς παράγοντες. Επιπλέον, οι διατροφικές ελλείψεις, όπως τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών, μετάλλων και βασικών λιπαρών οξέων, μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή ορμονών και τα συνολικά επίπεδα ενέργειας, μειώνοντας δυνητικά τη λίμπιντο. Επομένως η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών πλούσια στα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορεί να υποστηρίξει τη σεξουαλική υγεία και τη λίμπιντο τόσο σε έναν άντρα όσο και σε μία γυναίκα. Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι όχι και τόσο πλήρεις και θρεπτικές διατροφικές επιλογές καθιστούν πολλές φορές δύσκολη την πρόσληψη των ως άνω συστατικών σε καθημερινή βάση. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχουν εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής που εμπεριέχουν τα συστατικά αυτά και μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας, διάθεσης και απόδοσης ενός άνδρα, όπως το Sexovit Forte της HealthAid.

Το Sexovit Forte της HealthAid περιέχει διατροφικά συστατικά, που δρουν συνεργιστικά στην υποστήριξη του οργανισμού. Αυτά είναι Βιταμίνη C, η Βιταμίνη Ε, ο Ψευδάργυρος, το σελήνιο,  η L-Αργινίνη, η L-Καρνιτίνη, η L-Μεθειονίνη, η L-Φαινυλαλανίνη. Ακόμη περιέχει εκχύλισμα κορεατικού τζίνσενγκ και Ginkgo Biloba. Το Κορεάτικο Τζίνσενγκ επιφέρει αύξηση ποσοστών ενέργειας, δρώντας παράλληλα στην ερωτική επιθυμία ως προσαρμοσιογόνο, ενώ το Ginkgo Biloba βελτιώνει την μικροκυκλοφορία του αίματος.