Διατροφή για λαμπερά και υγιή μαλλιά

Διατροφή για λαμπερά και υγιή μαλλιά

Η τριχόπτωση είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Επηρεάζει περίπου το 75% των ανδρών και ένα 60 % των γυναικών σε κάποια φάση της ζωής τους. Ωστόσο, η εποχιακή τριχόπτωση λόγω της καταπόνησης των μαλλιών από τον ήλιο και τη θάλασσα το καλοκαίρι και αμέσως μετά από αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες κυρίως γυναίκες. Γενικότερα, η ανάπτυξη και η υγεία των μαλλιών μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την ηλικία μας, τα γονίδια μας , τα φάρμακα που μπορεί να παίρνουμε, το άγχος αλλά πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή μας. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γενετική προδιάθεση στην εμφάνιση τριχόπτωσης ή την εμφανίζουν λόγω ηλικίας, και υπάρχουν και άλλοι που μπορεί να έχουν κάποια διατροφική έλλειψη (βιταμινών, ιχνοστοιχείων) και ως αποτέλεσμα να χάνουν τα μαλλιά τους. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη της τρίχας όσο και στην υγεία των ήδη υπαρχουσών τριχών. Ποια είναι όμως τα κυριότερα συστατικά που μας βοηθούν να έχουμε υγιή και δυνατά μαλλιά χωρίς να εμφανίζουμε τριχόπτωση;

Σίδηρος

Η έλλειψη σιδήρου είναι από τις πιο συχνές ανεπάρκειες που μπορεί να οδηγήσει στην εξασθένιση της τρίχας και την τριχόπτωση. Κυρίως άτομα που είναι vegan ή χορτοφάγοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης, γιατί καταναλώνουν κατά βάση μη αιμικό σίδηρο (φυτικό) που απορροφάτε λιγότερο. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα ζωικά προίόντα όπως το κρέας (ιδίως το μοσχαρίσιο), το συκώτι, το αυγό, τα οστρακοειδή αλλά και τα όσπρια, κάποιοι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β : Βιοτίνη και παντοθενικό οξύ

Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β συμβάλλουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Οι πιο σημαντικές για τα μαλλιά μας είναι η βιοτίνη και το παντοθενικό οξύ. Τροφές πλούσιες σε παντοθενικό οξύ (Β5) είναι τα λοβοφόρα λαχανικά (παντζάρι, πατάτα, κρεμμύδι), τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα αυγά και το γάλα. Η βιοτίνη υπάρχει σε αρκετά τρόφιμα μερικά εκ των οποίων είναι το αυγό, το συκώτι, τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Αμινοξέα και πρωτεΐνη

Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης και αμινοξέων στην διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία της τρίχας και τριχόπτωση. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης μέσω της διατροφής μας για να εξασφαλίζουμε και επάρκεια των αμινοξέων που είναι απαραίτητα για την υγεία των μαλλιών μας. Πλούσιες πηγές πρωτεΐνης αποτελούν τα γαλακτοκομικά προίόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι), το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το αυγό, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα προίόντα σόγιας και τα μανιτάρια.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για την ανάπτυξη των μαλλιών μας. Η διατροφή που είναι φτωχή σε ψευδάργυρο μπορεί να δημιουργήσει αραίωση των μαλλιών. Εμπλέκεται στη σύνθεση της κερατίνης και επομένως είναι απαραίτητος για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Τροφές όπως τα στρείδια, το κόκκινο κρέας, το αυγό και κάποιοι ξηροί καρποί είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο και καλό είναι να υπάρχουν στην εβδομαδιαία διατροφή μας.

Βιταμίνη C

Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό με πολλούς ρόλους στον οργανισμό μας. Η βιταμίνη αυτή προστατεύει την τρίχα και τον θύλακα της από το οξειδωτικό στρες. Συμβάλει στην σύνθεση του κολλαγόνου το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία και την δύναμη των μαλλιών μας και επιπλέον βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, ειδικά από φυτικές πηγές όπως τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, το ακτινίδιο, οι πιπεριές, το μπρόκολο και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά.

Βιταμίνη Ε

Ακόμα ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλει στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών και στην ανάπτυξη της τρίχας. Η βιταμίνη αυτή συμβάλει στην πρόληψη της τριχόπτωσης και βοηθά το τριχωτό της κεφαλής να είναι υγιές. Υπάρχει κατά κύριο λόγο σε κάποια φυτικά έλαια, σε ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά με αποτέλεσμα να τα κάνει αδύναμα και εύθραυστα. Σημαντικές πηγές βιταμίνης Α είναι κυρίως ζωικής προέλευσης τροφές όπως το συκώτι, το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και τα καρότα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, που την εμπεριέχουν σε προ – βιταμινική μορφή.

Διαφαίνεται λοιπόν ότι μια διατροφή η οποία εμπεριέχει τα συστατικά και τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, ειδικά σε επίπεδο πρόληψης της τριχόπτωσης. Ωστόσο όταν το πρόβλημα εμφανιστεί, ειδικά μετά το καλοκαίρι ή αν υπάρχει κάποια διατροφική έλλειψη, η χορήγηση κάποιου συμπληρώματος διατροφής με τη σύσταση του ειδικού είναι κάτι που πολλές φορές κρίνεται απαραίτητο. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να γίνει η σωστή και ασφαλής επιλογή ενός συμπληρώματος εξειδικευμένο και στοχευμένου στο πρόβλημα. Μια εξαιρετική επιλογή είναι το Hair-vit της HealthAid.

Το Hair-vit της HealthAid αποτελεί μοναδικό συνδυασμό 17 ενεργών συστατικών, για την διατήρηση της υγείας και ομορφιάς των μαλλιών από τη ρίζα ως τις άκρες. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β που όπως ήδη αναφέρθηκε συντελούν στην διατήρηση της υγείας των μαλλιών ενάντια στην τριχόπτωση και ιδιαίτερα στο γκριζάρισμα. Ψευδάργυρος και Σίδηρο και τα αμινοξέα Μεθειονίνη και Κυστείνη αποτελούν συστατικά της κερατίνης των μαλλιών και προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία. Ξεχωρίζει ακόμη γιατί εμπεριέχει υδρολυμένη ζελατίνη, που είναι ένα πεπτιδικό μίγμα 18 αμινοξέων & θαλάσσιο κολλαγόνο, με τα οποία τροφοδοτεί τον θύλακα και τη ιδία την τρίχα, συντελώντας στην διαρκή περιποίησή της. Το Hair-vit της HealthAid είναι κατάλληλο σε περιπτώσεις εποχικής τριχόπτωσης και σε περιόδους έντονου άγχους, για γυναίκες & άνδρες. Επίσης είναι χρήσιμο σε μαλλιά θαμπά, εύθραυστα, ταλαιπωρημένα από βαφές, συνεχή λουσίματα και χτενίσματα, καθώς αποτελεί μια εσωτερική μάσκα ομορφιάς και λάμψης για τα μαλλιά.