Διατροφή και οστεοαρθρίτιδα

Διατροφή και οστεοαρθρίτιδα

Το γήρας ού γαρ έρχεται μόνο λέει μια σοφή ρύση, η οποία έρχεται να επιβεβαιωθεί πλήρως όταν μιλάμε για τα προβλήματα και τους πόνους στις αρθρώσεις μας, με συχνότερο από αυτά την οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει κατά κύριο λόγο τις αρθρώσεις του ισχίου και του γόνατος. Χωρίς αυτό να είναι κανόνας, εμφανίζεται σε πιο μεγάλες ηλικίες. Στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από οστεοαρθρίτιδα. Σε μικρότερες ηλικίες είναι συχνότερη στους άνδρες, ενώ μετά την ηλικία των 45 ετών εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό και στο γυναικείο πληθυσμό.

Οι αιτίες για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας είναι πολλές, με κυριότερες από αυτές το υψηλό σωματικό βάρος και την καταπόνηση και τους συχνούς τραυματισμούς των αρθρώσεων που συμβαίνουν πολύ συχνά σε αθλητές ή άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα και καταπόνηση των αρθρώσεων στο εργασιακό τους περιβάλλον. Η θεραπεία της είναι συνδυαστική. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας σε επίπεδο τόσο πρόληψης όσο και θεραπείας είναι η διατροφή.

Κύριοι στόχοι της διατροφικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας είναι :

  • Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους σε άτομα με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος.
  • Η απώλεια βάρους σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.
  • Η πρόσληψη καλών ω3 λιπαρών μέσα από τρόφιμα όπως τα ψάρια, τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί.
  • Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, με καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Η αντιοξειδωτική ενίσχυση του με φρούτα και  λαχανικά σε καθημερινή βάση.
  • Η πρόσληψη συστατικών που ενισχύουν την άρθρωση όπως η χονδροϊτίνη και η γλυκοζαμίνη.

Παράλληλα στα πλαίσια τόσο της προληπτικής όσο και της θεραπευτικής προσέγγισης της οστεοαρθρίτιδας συστήνεται πάντα από τους ειδικούς με πρώτο το θεράποντα ιατρό η χρήση εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής. Το πιο καθιερωμένο στην ελληνική αγορά εδώ και 20 χρόνια είναι το Osteoflex της HealthAid.

Tο Osteoflex της HealthAid αποτελεί ένα εξειδικευμένο για τις αρθρώσεις συμπλήρωμα διατροφής. Εμπεριέχει συστατικά τα οποία σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα αποδεδειγμένα μειώνουν τον πόνο, βελτιώνουν τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων και επαναφέρουν την ευλυγισία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι περιέχει :

Γλυκοζαμίνη : Είναι αμινοσακχαρίτης και αποτελεί το κυριότερο συστατικό του αρθρικού υγρού. Είναι η πρώτη ύλη για τη σύνθεση χονδροϊτίνης και υαλουρονικού οξέος, ουσιών υπεύθυνων για την επιδιόρθωση των χόνδρων και τη διατήρηση της ελαστικότητας των τενόντων και των συνδετικών ιστών.

Χονδροϊτίνη : Είναι συστατικό του χόνδρου και έχει την ικανότητα να προσελκύει μόρια νερού, προσφέροντας ενυδάτωση & ελαστικότητα, ενώ παράλληλα εμποδίζει τη δράση ενζύμων που καταστρέφουν τον χόνδρο.

Ρίζα κουρκουμά : Πέρα όμως από τη μαγειρική του χρήση ο κουρκουμάς εδώ και πολλά χρόνια έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, καθώς φαίνεται ότι περιέχει συστατικά που ασκούν ευεργετική δράση τα οποία ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Από αυτά το κυριότερο και πιο σημαντικό για την υγεία μας είναι η κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη έχει συσχετισθεί με βελτίωση των συμπτωμάτων και της κινητικότητας ασθενών με οστεοαρθρίτιδα.

Βιταμίνη C : Πέρα από τη δράση της στο ανοσοποιητικό μας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και το φυσιολογικό σχηματισμό κολλαγόνου από τον οργανισμό, για την λειτουργία των χόνδρων.

Μαγγάνιο : Πολύ σημαντικό για την σκελετική ανάπτυξη, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και στο φυσιολογικό σχηματισμό συνδετικού ιστού.