Φυτοφαγία: Κίνδυνοι και Λύσεις

Φυτοφαγία: Κίνδυνοι και Λύσεις

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς την φυτοφαγία. Υπάρχουν διάφορες μορφές φυτοφαγίας με πιο συνηθισμένες τους αυστηρούς φυτοφάγους (vegans) και τους φυτοφάγους που καταναλώνουν γαλακτοκομικά (γαλακτοφάγοι) ή γαλακτοκομικά και αυγά (γαλακτοωοφάγοι). Πιο «light» μορφή αποτελούν εκείνοι που τρώνε και θαλασσινά, αλλά απλά αποφεύγουν το κρέας.

Από διατροφικής άποψης η φυτοφαγία αποτελεί ένα πρότυπο διατροφής απαλλαγμένο από ζωικά προϊόντα. Αυτό διατροφικά σημαίνει καλύτερης ποιότητας λιπαρά, λιγότερο αλάτι, περισσότερες υδατοδιαλυτές βιταμίνες και φυτικές ίνες. Θα μπορούσε δηλαδή να χαρακτηριστεί ως μια διατροφική αποτοξίνωση.  Ωστόσο, σε πλήρη φυτοφαγία, ο πλήρης αποκλεισμός ομάδων τροφίμων όπως του κρέατος, των πουλερικών, του ψαριού και των γαλακτοκομικών μπορεί να έχει ως συνέπεια μειωμένη πρόσληψη σε βασικά συστατικά. Για αυτό και οι αυστηροί φυτοφάγοι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση έλλειψης σε :

  1. Ασβέστιο
  2. Βιταμίνη D
  3. Σίδηρος
  4. Βιταμίνη Β12

Για την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων που σχετίζονται με ελλείψεις στα παραπάνω συστατικά, χρειάζεται να γίνουν κάποιες διατροφικές προσαρμογές. Μερικές πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών που μπορούν να καταναλώσουν οι αυστηροί φυτοφάγοι είναι οι εξής:

  • Ασβέστιο: σουσάμι, ταχίνι, αποξηραμένα φρούτα, όσπρια, εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας/τόφου, εμπλουτισμένα δημητριακά. Αν φυσικά τρώνε γαλακτοκομικά, δεν υπάρχει πρόβλημα.
  • Βιταμίνη D: επαρκής έκθεση στον ήλιο, εμπλουτισμένες μαργαρίνες ή δημητριακά. Αν τρώνε γαλακτοκομικά, τότε αυτά αποτελούν την καλύτερη πηγή.
  • Σίδηρος: όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, εμπλουτισμένα δημητριακά. Τα τρόφιμα αυτά καλό είναι να καταναλώνονται στο πλαίσιο γεύματος ή σνακ σε συνδυασμό με κάποια πηγή βιταμίνης C για καλύτερη απορρόφηση. Ωστόσο, η απορρόφηση είναι σίγουρα μικρότερη σε σχέση με ζωικές πηγές σιδήρου. Αν τρώνε θαλασσινά, αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου
  • Βιταμίνη Β12: προϊόντα σόγιας εμπλουτισμένα σε βιταμίνη Β12, εμπλουτισμένα δημητριακά. Τα θαλασσινά αποτελούν επίσης μια πολύ καλή πηγή Β12.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι άτομα που ακολουθούν μια φυτοφαγικοί διατροφή θα πρέπει να παρακολουθούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα των εν λόγω βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων  Αρκετές φορές, ειδικά αν το άτομο έχει έντονους ρυθμούς ζωής, η κάλυψη των αναγκών στα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία είναι πολύ δύσκολη δεδομένου ότι η γκάμα των τροφίμων που τα περιέχουν είναι περιορισμένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να γίνει σύσταση λήψης κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής, προκειμένου να αποφευχθούν οι διατροφικές ελλείψεις, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνεται από ειδικό επαγγελματία υγείας και αφού γίνει ενδελεχής αξιολόγηση των συνηθειών αλλά και των αναγκών του ατόμου. Κάτι που επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί είναι για έναν άνθρωπο που είναι vegan δεν ταιριάζουν όλα τα συμπληρώματα διατροφής, καθώς δεν είναι όλα κατάλληλα για φυτοφάγους.

Η HealthAid παρέχει μια ευρεία γκάμα συμπληρωμάτων διατροφής που είναι κατάλληλα για φυτοφάγους. Πολυβιταμίνες για ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε περίπτωση που παρουσιάζονται ελλείψεις, με φυτικά διατροφικά συστατικά και βότανα που εξασφαλίζουν στον οργανισμό τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται καθημερινά. Συμπληρώματα με συγκεκριμένα συστατικά, όπως ασβέστιο, βιταμίνη Β12, βιταμίνης D κ.α. που μπορεί να λείψουν από μια φυτοφαγική διατροφή. Έρχεται να συμπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο., με ειδικά σχεδιασμένα για φυτοφάγους σκευάσματα τη διατροφή τους.