Για γερή καρδιά στραφείτε προς τα καλά λιπαρά

Για γερή καρδιά στραφείτε προς τα καλά λιπαρά

Η καρδιά μας αποτελεί μαζί με τον εγκέφαλο τα πιο ζωτικά όργανα στο σώμα μας. Δυστυχώς το άγχος και το στρες της καθημερινότητας επιβαρύνει σημαντικά το καρδιαγγειακό μας σύστημα, με άμεσο αντίκτυπο στην καλή μας υγεία. Όλες οι συστάσεις των επίσημων φορέων και των ειδικών του χώρου της διατροφής εστιάζουν τα τελευταία χρόνια στη σημασία που έχει η πρόσληψη λιπαρών στη διατροφή μας. Αυτό δεν αφορά μόνο την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των λιπαρών που προσλαμβάνουμε καθημερινά μέσα από τις τροφές που καταναλώνουμε. Είναι σημαντικό να περιορίσουμε τα κακά κορεσμένα λιπαρά και να αυξήσουμε τα καλά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Η πιο σημαντική κατηγορία καλών λιπαρών είναι τα γνωστά μας ω3.

Τα ω3 πολυακόρεστα λιπαρά ονομάζονται και απαραίτητα λιπαρά. Σε αυτά ανήκουν το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Ο ανθρώπινος οργανισμός στερείται των ενζύμων που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των λιπαρών οξέων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «απαραίτητα» και επομένως πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Συντελούν σημαντικότατες λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών και φυσικά για την καλή υγεία της καρδιάς μας. Βελτιώνουν καρδιαγγειακούς δείκτες όπως τα τριγλυκερίδια, η LDL χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, η ρέγγα, ο γαύρος, η πέστροφα, τα οστρακοειδή. Καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι και κάποια φυτικά τρόφιμα όπως το έλαιο κανόλα (canola), το σογιέλαιο, τα καρύδια, οι σπόροι ηλίανθου, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia, η σόγια, το τόφου και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα (εκτός από τα λιπαρά ψάρια και τα οστρακοειδή) περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ (ALA). Ωστόσο το α-λινολενικό οξύ (ΑLA) που περιέχουν αυτές οι τροφές δεν μπορεί να μετατραπεί σε ΕΡΑ στον οργανισμό, επειδή απουσιάζουν συγκεκριμένα ένζυμα. Το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) περιέχεται μόνο στα λιπαρά ψάρια  και στα οστρακοειδή.

Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά για τους ανθρώπους χωρίς επιβεβαιωμένη στεφανιαία νόσο να καταναλώνουν τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα από μια ποικιλία ψαριών (μία μερίδα είναι 90 γραμμάρια μαγειρεμένο ψάρι). Τα άτομα με στεφανιαία νόσο πρέπει να τρώνε περισσότερο, περίπου ένα γραμμάριο EPA και DHA την ημέρα, κατά προτίμηση από λιπαρά ψάρια. Για το γενικό πληθυσμό η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) προτείνει τα 250 mg/ημέρα ως συνιστώμενη πρόσληψη EPA και DHA. Ακόμη, προτείνει ως συνιστώμενη πρόσληψη για το α-λινολενικό οξύ τα 2 γραμμάρια/ημέρα.

Δυστυχώς στην Ελλάδα οι έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων είναι χαμηλή τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, λόγω της χαμηλής κατανάλωσης φυτικών ελαίων, πράσινων φυλλωδών λαχανικών, αλλά και της ιδιαίτερα χαμηλής κατανάλωσης ψαριών. Τα άτομα που δεν τρώνε ψάρια ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα πρέπει να σκεφτούν την επιπρόσθετη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων μέσα από συμπληρώματα (τα ιχθυέλαια χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα, αλλά υπάρχουν και χορτοφαγικά συμπληρώματα που έχουν ALA), προκειμένου να καλύπτουν την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Μερικά άτομα με καρδιακές παθήσεις πιθανών να συμβουλεύονται να λαμβάνουν 1 γραμμάριο ημερησίως, το οποίο μπορεί να καλυφθεί πιο εύκολα με τη χορήγηση ενός συμπληρώματος ω3, πάντα με τη σύσταση των ειδικών.

Το Omegazon της HealthAid είναι ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής για την καλή υγεία της καρδιάς μας και όχι μόνο. Είναι υψηλής καθαρότητας, πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα, έχει υποστεί μοριακή απόσταξη, είναι απαλλαγμένο από διοξίνες, προσμίξεις ή βαρέα μέταλλα, ώστε ν’ αποδίδει πλήρη συγκέντρωση ωφέλιμων λιπαρών οξέων EPA/DHA στην ελεύθερη & πιο καθαρή μορφή τους. Μοναδική Anti-Reflux σύνθεση, η οποία δεν αφήνει επίγευση ψαριού (no after taste). Μπορεί να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς μας και να αποτελέσει ένα σύμμαχο για την καλή μας υγεία.