Γλιτώστε έξυπνα λιπαρά και θερμίδες στα εορταστικά τραπέζια

Γλιτώστε έξυπνα λιπαρά και θερμίδες στα εορταστικά τραπέζια

H περίοδος των εορτών με αποκορύφωμα τα εορταστικά τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν κάθε χρόνο μια επικίνδυνη αποστολή για τα κιλά μας και τη βασικότερη αιτία που αυτά αυξάνονται μετά τις γιορτές. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η μέση αύξηση του βάρους μας κατά περίοδο των Χριστουγέννων (20/12-10/01) είναι ενάμιση με δύο κιλά. Τα κιλά αυτά αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 40% του βάρους που μπορεί να παίρνουμε ετησίως. Κι αυτό καθώς τη μερίδα του λέοντος στη διατροφή μας συνήθως κατέχουν οι ποικιλοτρόπως μαγειρεμένες γαλοπούλες, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα & κάθε είδους παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι δεν είναι τόσο η ζάχαρη που εμπεριέχεται στα φαγητά και τα γλυκά όσο το λίπος αυτό που ευθύνεται για την αύξηση βάρους. Ας μην ξεχνάμε ότι 1 γρ ζάχαρης αποδίδει 4 θερμίδες, ενώ 1 γρ. λίπους 9 θερμίδες. Για να διαχειριστούμε λοιπόν καλύτερα το βάρος μας αλλά και για μια καλύτερη υγεία είναι σημαντικό να ελέγξουμε όσο μπορούμε το προσλαμβανόμενο λίπος στη διατροφή μας κατά τα εορταστικά τραπέζια. Κάποιες απλές και σχετικά εύκολες διατροφικές οδηγίες που θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε τα εορταστικά εδέσματα χωρίς μεγάλες στερήσεις και να μειώσουμε το προσλαμβανόμενο λίπος αυτές τις ημέρες είναι οι εξής :

  • Προτιμήστε λευκό κρέας όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα) αντί για κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί).
  • Να συνοδεύετε πάντα τα γεύματα από σαλάτες φρέσκων κατά προτίμηση λαχανικών.
  • Αποφύγετε γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά (π.χ. πάστες, γλυκά με κρέμες, σοκολάτα).
  • Προτιμήστε γλυκά όπως μελομακάρονα, τα οποία είναι προτιμότερο να καταναλώνονται στην αρχή της ημέρας.
  • Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κρέας (πέτσα).
  • Μην επιβαρύνετε τη γέμιση με επιπλέον θερμίδες και λιπαρά (συκώτι, εντόσθια)
  • Αποφεύγετε να έχετε πολλά πιάτα στο τραπέζι και να «τσιμπάτε» με το χέρι.
  • Χρησιμοποιείτε μαχαιροπήρουνα και σερβίρετε στο πιάτο σας την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσετε.
  • Προτιμήστε τη χρήση ελαιολάδου κατά το μαγείρεμα
  • Πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον 8 – 10 ποτήρια ημερησίως.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον υπάρχει πάνω σε φυσικά συστατικά που μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ εύκολα να περιορίσουμε την πρόσληψη λίπους χωρίς απαραίτητα να μειώσουμε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Τα συστατικά αυτά δρουν σε επίπεδο εντέρου, δεσμεύοντας ένα ποσό από το λίπος που έχουμε προσλάβει μέσα από την τροφή που έχουμε καταναλώσει. Με πολύ απλά λόγια όταν θα φάμε κάτι που είναι λιπαρό το λίπος φτάνει στο έντερό μας για να απορροφηθεί. Υπάρχουν συστατικά που σε εκείνο το σημείο δεσμεύουν ένα μέρος αυτού του λίπους, εμποδίζοντάς το να απορροφηθεί και να μας δώσει θερμίδες. Το λίπος αυτό στη συνέχεια αποβάλλεται μέσω των κοπράνων. Γλιτώνουμε δηλαδή θερμίδες χωρίς να αλλάξουμε απολύτως τίποτα σε αυτό που τρώμε. Ένα πολύ γνωστό «λιποδεσμευτικό» συστατικό είναι η χιτοζάνη.

H Χιτοζάνη είναι μια ουσία η οποία βρίσκεται στο κέλυφος των οστρακοειδών.  Έχει τη φυσική ιδιότητα να έλκει και να δεσμεύει τα λίπη των τροφών. Όταν λοιπόν υπάρχει στο γαστρεντερικό μας σωλήνα μπορεί να μπλοκάρει κατά ένα μέρος το λίπος που έχουμε καταναλώσει και να μας βοηθήσει να προσλάβουμε λιγότερες θερμίδες. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορούμε με φυσικό τρόπο να προσλάβουμε τη χιτοζάνη χωρίς να χρειαστεί να τρώμε κελύφη οστρακοειδών. Η απάντηση σε αυτό το εύλογο ερώτημα είναι ότι θα την βρούμε σε συμπληρώματα διατροφής όπως το CHITOSAN της Health Aid.

Το Chitosan της HealthAid είναι ένας ειδικός συνδυασμός, για όσους καταναλώνουν λιπαρά τρόφιμα ή για περιόδους όπου αυξάνεται η κατανάλωση λιπαρών τροφίμων, όπως τα Χριστούγεννα. Περιέχει χιτοζάνη και φυσικά εκχυλίσματα που μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και των θερμίδων μέσα από τη διατροφή μας και να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε καλύτερα το βάρος μας σε περιόδους πιο … επίφοβες για τα κιλά μας όπως αυτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.