Η έντονη καθημερινότητα απαιτεί την κατάλληλη διατροφή

Η έντονη καθημερινότητα απαιτεί την κατάλληλη διατροφή

Η καθημερινότητα είναι απαιτητική. Το άγχος και το στρες στο σπίτι, στη δουλειά, οι υποχρεώσεις των παιδιών στο σχολείο και όλα όσα συνθέτουν το παζλ μιας τυπικής μας ημέρας επηρεάζουν και πολλές φορές επιβαρύνουν την υγεία μας, τόσο σωματική όσο και πνευματική. Είναι λοιπόν απαραίτητο να παρέχουμε στον οργανισμό μας τα κατάλληλα εφόδια, την ενέργεια αλλά και τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται, για να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις μιας έντονης καθημερινότητας. Παράλληλα, το πεπτικό μας σύστημα και ειδικά αυτό που ονομάζουμε εντερική χλωρίδα (τα φιλικά βακτήρια που έχουμε στο έντερό μας και μας προστατεύουν) επιβαρύνεται σημαντικά από το στρες και είναι σημαντικό να φροντίζουμε να την αποκαθιστάμε.

Η διατροφή παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη θωράκιση του οργανισμού μας. Προς την κατεύθυνση αυτή κάποιες βασικές οδηγίες σωστής και ισορροπημένης διατροφής που μπορούμε να ακολουθούμε καθημερινά θα μπορούσαν να είναι :

  • Τρώτε πάντα ένα καλό πρωινό στο σπίτι. Το πρωινό αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου, καθώς παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά.
  • Εντάξτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο μικρά ενδιάμεσα γεύματα, που θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερο έλεγχο των κυρίως γευμάτων (όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών, γαλακτοκομικά, ελαφριά σάντουιτς με ζαμπόν γαλοπούλας, 1 κομμάτι σπιτική πίτα ή σπιτικό κέικ).
  • Προσπαθήστε το κυρίως γεύμα να μην είναι αργά μέσα στην ημέρα και να είναι πλήρες.. Πάντα να συνοδεύετε με λαχανικά και να περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό), υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά), λίπος (κυρίως ελαιόλαδο).
  • Προτιμήστε άπαχο κρέας όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι αντί για κόκκινο κρέας.
  • Το κόκκινο κρέας δεν θα πρέπει να καταναλώνεται πάνω από 1- 2 φορές το μήνα.
  • Καταναλώνετε τουλάχιστον 2 – 3 φορές την εβδομάδα όσπρια και λαδερά φαγητά.
  • Καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φρούτα ή ένα ποτήρι φρέσκο χυμό ημερησίως.
  • Να υπάρχει πάντα σαλάτα σε κάθε κυρίως γεύμα.
  • Ενισχύστε την καθημερινή σας διατροφή με προβιοτικά, μέσα από τροφές όπως το παραδοσιακό γιαούρτι και το κεφίρ.

Ωστόσο στην πράξη δεν είναι πάντα εύκολο να ακολουθούμε ένα σωστό διατροφικό προγραμματισμό. Στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι στη χώρα μας οι διατροφικές συνήθειες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, με αποτέλεσμα σημαντικές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μελέτη ΠΑΜΕΔΥ, μια πολύ σημαντική μελέτη που έρχεται να αναδείξει τα σημαντικά διατροφικά προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα λοιπόν με την Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής & Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.), που εκπονήθηκε από το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, φάνηκε ότι μεγάλο ποσοστό  του ελληνικού πληθυσμού, όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά,  δεν προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε κάποιες βιταμίνες όπως η βιταμίνη D και το φολικό οξύ και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος. Στον σίδηρο εντοπίστηκε χαμηλή πρόσληψη στο 35% του πληθυσμού, στο ασβέστιο στο 66%, στο φολικό οξύ στο 83%, ενώ στη βιταμίνη D το ποσοστό ανέρχεται στο 98%.

Σε περιπτώσεις λοιπόν που η διατροφή μας δεν είναι η ιδανική, η καθημερινότητα είναι έντονη και απαιτητική και οι ανάγκες μας αυξημένες, ένας σύμμαχος υγείας και ευεξία θα ήταν μια σωστή πολυβιταμίνη, πάντα με τη σύσταση των ειδικών, του γιατρού, του κλινικού διαιτολόγου. Η Day- Vit Probio της HealthAid αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.

Η Day- Vit Probio της HealthAid είναι μια πολυβιταμίνη σχεδιασμένη με βάση τις ανάγκες της σύγχρονης και απαιτητικής καθημερινότητας. Περιέχει έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων, πεπτικών ενζύμων, CoQ10 και 2 δις προβιοτικών, που εξασφαλίζει στον οργανισμό ενέργεια και παράλληλα συντελεί στην ομαλή λειτουργία της πέψης, του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι κατάλληλη για όσους εμφανίζουν μειωμένη απορρόφηση σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να οφείλεται στην ηλικία, σε δίαιτα ή σε χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές, για όσους έχουν υπερευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα. Η προσθήκη στην σύνθεση 2 δισεκατομμυρίων προβιοτικών (4 διαφορετικά στελέχη), βοηθά στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι απαραίτητη για την αφομοίωση θρεπτικών συστατικών από τις τροφές και εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, ενώ τα πεπτικά ένζυμα (πηκτίνη μήλου, παπαΐνη, βρωμελίνη) καθιστούν την Day-vit Probio την πιο αφομοιώσιμη πολυβιταμίνη, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου το στομάχι.