Μαγνήσιο: Λιγότερο διάσημο αλλά απαραίτητο!

Μαγνήσιο: Λιγότερο διάσημο αλλά απαραίτητο!

Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο σε περιεκτικότητα μέταλλο στον ανθρώπινο οργανισμό. Το 50% περίπου του συνολικού μαγνησίου του σώματος βρίσκεται στα οστά, το υπόλοιπο 50% στα όργανα και τους ιστούς και μόλις 1% στην κυκλοφορία του αίματος. Πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό που συνήθως δεν τοποθετείται στην «πρώτη γραμμή» των διατροφικών αναγκών του οργανισμού, όπως για παράδειγμα το ασβέστιο, ο σίδηρος ή η βιταμίνη C. Ωστόσο, ο βιολογικός του ρόλος, το καθιστά πολύτιμο για την υγεία, κι ένα συστατικό για το οποίο είναι σίγουρα σημαντικό να γνωρίζουμε κάποια πράγματα.

Ο βιολογικός ρόλος του μαγνησίου περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών λειτουργιών, καθώς έχει διαπιστωθεί πως συμμετέχει ως συμπαράγοντας σε περισσότερες από 300 μεταβολικές διεργασίες. Σε αυτές, περιλαμβάνονται –μεταξύ άλλων- η πρωτεϊνοσύνθεση, η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας και η σταθεροποίηση των μιτοχονδριακών μεμβρανών. Ακόμη, το μαγνήσιο παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη διατήρηση της οστικής ακεραιότητας, καθώς και το μεταβολισμό της γλυκόζης και της ινσουλίνης. Από την άλλη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως ο ρόλος του μαγνησίου επεκτείνεται και στην πρόληψη ασθενειών, καθώς η έλλειψή του έχει συνδεθεί με την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων νοσημάτων, ενώ αντίθετα η επαρκής πρόσληψή του φαίνεται ότι μπορεί να δράσει προστατευτικά. Ειδικότερα, έχει φανεί πως η έλλειψη μαγνησίου ενδεχομένως να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως οι ημικρανίες, η νόσος Alzheimer, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Συνεπώς, η επαρκής ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, ενώ παράλληλα, μπορεί να συμβάλλει στη μακροχρόνια διατήρηση της υγείας. Βρίσκεται σε τροφές όπως τα δημητριακά, κυρίως βρώμη και κριθάρι, τα φασόλια, το σπανάκι, ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια, στα ψάρια, στην αγκινάρα, στο γάλα και σε φρούτα όπως η μπανάνα.

Ειδικά για τους αθλητές!

Το μαγνήσιο αποτελεί από τα πιο σημαντικά συστατικά τόνωσης και ευεξίας. Είναι απαραίτητο ιδίως για άτομα που γυμνάζονται ή έχουν με έντονη σωματική δραστηριότητα.
Χωρίς το μαγνήσιο καθίσταται σχεδόν αδύνατη η παραγωγή ενέργειας από το ανθρώπινο σώμα και έλλειψη του σχετίζεται με κόπωση, κράμπες ακόμη και λήθαργο. Σε άτομα με έντονη άσκηση συστήνεται πολλές φορές και συμπληρωματική χρήση, μετά πάντα από την καθοδήγηση ειδικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις να μη λαμβάνεται με ταυτόχρονη κατανάλωση γαλακτοκομικού. Αν παίρνετε δηλαδή μαγνήσιο αποφύγετε να φάτε τυρί, γιαούρτι ή να πιείτε γάλα δύο ώρες πριν και 2 ώρες μετά τη λήψη του συμπληρώματος.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς εύκολα ότι το μαγνήσιο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα του ανθρώπινου σώματος. Πρέπει να φροντίζουμε καθημερινά να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε αυτό μέσα από τη διατροφή μας. Ειδικά αθλητές και άτομα με αυξημένες απαιτήσεις δυστυχώς δεν το καταφέρνουν πάντα, για αυτό πολλές φορές συστήνεται η πρόσληψή του μέσω και συμπληρώματος διατροφής, πάντα μετά από σύσταση του ειδικού, ιατρού και διαιτολόγου-διατροφολόγου. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το συμπλήρωμα το οποίο θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι ασφαλές και με πολύ καλή απορρόφηση. Εξαιρετικές επιλογές αποτελούν το MagCitra και το Magnesium Citrate Powder της HealthAid.

Το MagCitra της HealthAid είναι υψηλής καθαρότητας και ισχύος κιτρικό μαγνήσιο. Η κιτρική του μορφή απορροφάται και αξιοποιείται ευκολότερα από τον οργανισμό, ειδικά από όσους έχουν αδύναμη πέψη. Είναι κατάλληλο για αθλητές, ηλικιωμένους και όσους έχουν ανάγκες σε μαγνήσιο, καθώς επιτρέπει στους μύες να χαλαρώνουν και να διαστέλλονται, κυρίως όταν υπάρχουν μυϊκές κράμπες ή πιασίματα.

Το Magnesium Citrate Powder της HealthAid είναι υψηλής καθαρότητας σύνθεση μαγνησίου με κιτρικό οξύ, σε μορφή σκόνης, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά ή ζάχαρη, με ουδέτερη γεύση, που δημιουργεί μια πολύ απορροφήσιμη και βιοδιαθέσιμη μορφή μαγνησίου. Ιδανικό για όσους δεν μπορούν να καταπιούν ταμπλέτες. Διαλύεται εύκολα και μπορεί να χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, διαλυμένο σε νερό ή χυμό. Κατάλληλο και για αυστηρά χορτοφάγους (VEGAN).