Νικήστε την κυτταρίτιδα

Νικήστε την κυτταρίτιδα

Από τον Χάρη Γεωργακάκη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc *

Κυτταρίτιδα. Μια λέξη που στο άκουσμά οι περισσότερες γυναίκες τείνουν να ξορκίσουν το κακό. Είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση, η οποία εμφανίζεται κυρίως στο γυναικείο φύλο. Σήμερα το 70 – 80 % των γυναικών εμφανίζουν κυτταρίτιδα σε κάποια φάση της ζωής τους, η οποία χαρακτηρίζεται από την διαταραχή της ομοιομορφίας του σώματος και της επιδερμίδας και τη δημιουργία εικόνας «φλοιού πορτοκαλιού» σε συγκεκριμένα σημεία, τις  λεγόμενες ζώνες κυτταρίτιδας, με κυριότερη και συνηθέστερη από αυτές την περιοχή των γλουτών.

Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι η τοπική εφαρμογή προϊόντων όπως κρέμες θα λύσει το πρόβλημα. Δυστυχώς όμως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.

Η κυτταρίτιδα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένα πρόβλημα που ξεκινάει εκ των έσω και από εκεί πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους εμφάνισής της αποτελεί η κακή αιμάτωση των αγγείων που τροφοδοτούν τα λιποκύτταρα μιας γυναίκας, με αποτέλεσμα αυτά να νεκρώνονται και να δημιουργείται η χαρακτηριστική όψη φλοιού πορτοκαλιού. Αυτή μπορεί να οφείλεται:

  • Στο αυξημένο σωματικό λίπος.
  • Στην κακή λειτουργία του λεμφικού συστήματος (λόγω ορμονών, λόγω κακής διατροφής, λόγω έλλειψης άσκησης κ.α.).

Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να διατηρούμε το σύστημα αιμάτωσης αλλά και αποτοξίνωσης του σώματός μας υγιές. Η όλη στρατηγική πρόληψης και αντιμετώπισης θα πρέπει να βασίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό σε μια ισορροπημένη διατροφή, που βοηθάει ακριβώς σε αυτό το σημείο και  η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  1. Χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, με περιορισμό των πλήρων γαλακτοκομικών, του κόκκινου  κρέατος, των γλυκών και προτίμηση σε ημιάπαχο γάλα και γιαούρτι, τυριά χαμηλών λιπαρών, κοτόπουλο, πουλερικά και ψάρι.
  2. Χαμηλή κατανάλωση απλών σακχάρων (δηλαδή ζάχαρης, γλυκών, αναψυκτικών)
  3. Προσοχή στη κατανάλωση αλατιού και ιδιαίτερα κρυμμένου (σε κονσέρβες, γρήγορο φαγητό, αλλαντικά και διάφορες σως.)
  4. Αποφυγή κατανάλωσης τηγανητών.
  5. Επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (τουλάχιστον 3 φρούτα και 1 μεγάλη σαλάτα ημερησίως)
  6. Επαρκή ενυδάτωση.
  7. Απώλεια βάρους όπου χρειάζεται.
  8. Και φυσικά αύξηση της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, πλειάδα ερευνών τεκμηριώνει ως αρωγούς για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, συγκεκριμένες βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά καθώς επίσης και εξειδικευμένα φυτικά εκχυλίσματα. Ίσως τα πιο σημαντικά συστατικά αποτελούν οι λεγόμενες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Οι ουσίες αυτές δρουν δεσμεύοντας και εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες  ρίζες μετατρέποντάς τες κατά αυτόν τον τρόπο σε μη τοξικές. Όταν μία ελεύθερη ρίζα προσβάλλει ένα κύτταρο, είναι δυνατό να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη. Ειδικά όσον αφορά την κυτταρίτιδα φαίνεται ότι οι ελεύθερες ρίζες σχετίζονται άμεσα τόσο με την καταστροφή της μικροκυκλοφορίας όσο και με την αλλοίωση της δομής και λειτουργικότητας του συνδετικού ιστού. Οι κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, διάφορα βιοφλαβονοειδή, κατεχίνες κ.α. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι βρέθηκε πως οι σπόροι από το σταφύλι και το εκχύλισμά τους είναι πολύ πλούσιοι σε ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες (OPCs), ισχυρές φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Εργαστηριακές μετρήσεις δείχνουν, πως η αντιοξειδωτική δράση των OPCs (η δυνατότητα δηλαδή να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, που συχνά υπερπαράγονται στον οργανισμό μας ως αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής και φθείτουν τα αγγεία), είναι πολύ μεγάλη.

Προς την κατεύθυνση αυτή ένας σύμμαχος στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας αποτελεί το Cellusite της HealthAid. Το Cellusite της HealthAid είναι μια φυτική σύνθεση από συστατικά που δρουν συνεργιστικά. Εμπεριέχει συστατικά και βότανα όπως το κάλιο και ο μαϊντανός, που ρυθμίζουν την ισορροπία του νερού στα κύτταρα και διευκολύνουν τη φυσική αποτοξίνωση. Σημαντικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως Ε και C. Ακόμη, οι σπόροι σταφυλιού και το μείγμα μούρων που περιέχει ενισχύουν τον οργανισμό με φυσικά βιοφλαβονοειδή που διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος και προάγουν την καλύτερη αιμάτωση των αγγείων. Επίσης έχει πιπέρι Cayenne  που είναι πλούσιο σε καψαϊκίνη  και πράσινο τσάι που είναι μια εξαιρετική πηγή κατεχινών , συστατικά που δρουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού και την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, ενός πολυπαραγοντικού όπως διαφαίνεται προβλήματος, αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί, πεδίο έρευνας επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων. Το σίγουρο είναι πως η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η ισορροπημένη διατροφή, η συστηματική άσκηση και η ενίσχυση του οργανισμού με φυσικά συστατικά και αντιοξειδωτικά αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο πρόληψης, αντιμετώπισης και ουσιαστικής βελτίωσης της.

*  Ο κύριος Χάρης Γεωργακάκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Διατροφή – Κλινική Διαιτολογία. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων –  Διατροφολόγων και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *