Προλάβετε τις αλλεργίες της άνοιξης με φυσικό τρόπο

Προλάβετε τις αλλεργίες της άνοιξης με φυσικό τρόπο

Από τον Χάρη Γεωργακάκη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc *

Οι εποχιακές αλλεργίες αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο, που ταλαιπωρεί ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, ιδιαιτέρως κατά τους μήνες όπου έχουμε κλιματική αλλαγή με έντονη ανθοφορία των φυτών όπως η άνοιξη. Η αλλεργία ουσιαστικά αποτελεί μια αντίδραση του οργανισμού σε συγκεκριμένες ουσίες, τις λεγόμενες αλλεργιογόνες, μία εκ των όποίων είναι και η γύρη των λουλουδιών. Οι ουσίες αυτές όταν εισέρχονται στον οργανισμό μας προκαλούν μια σειρά αντιδράσεων και εκκρίσεων ουσιών, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν τα συμπτώματα της αλλεργίας. Υπάρχουν χιλιάδες αλλεργιογόνες ουσίες στη φύση, οι οποίες εκδηλώνονται επιλεκτικά, δηλαδή σε άλλους ανθρώπους δρουν και σε άλλους δεν δρουν ως προκλητές αλλεργιών. Μπορεί να βρίσκονται στα τρόφιμα (προκαλώντας τροφικές αλλεργίες), μπορεί να βρίσκονται στη φύση (λουλούδια), μπορεί να βρίσκονται στα ζώα (τρίχες γάτας, αλόγου κ.λ.π.). Το ζητούμενο λοιπόν που τίθεται είναι πως μπορεί κανείς να προφυλαχθεί από τις αλλεργίες μέσω της διατροφής του;
Γενικότερα θα μπορούσαμε σήμερα να υποστηρίξουμε ότι η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία προστατεύουν και παρέχουν αντιφλεγμονώδη δράση, μπορεί ενδεχομένως να δράσει προληπτικά έναντι των εποχιακών αλλεργιών. Αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο και άλλες πολυφαινόλες μπορούν να παράσχουν μια ασπίδα προστασίας έναντι των εποχιακών αλλεργιών. Θα τις βρούμε κυρίως σε φρούτα και λαχανικά, στο ελαιόλαδο, σε ροφήματα όπως το πράσινο τσάι, σε βότανα όπως η ρίγανη, το δενδρολίβανο, ο βασιλικός και άλλα.
Ίσως όμως το πιο γνωστό για την προστατευτική του δράση έναντι των αλλεργιών αντιοξειδωτικό είναι η κουερσετίνη. Τα οφέλη της για την υγεία είναι πολλά και σημαντικά. Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Mollecules η κουερσετίνη ασκεί ισχυρή αντιφλεγμονώδη και προστατευτική δράση έναντι των αλλεργιών και άλλων δυσάρεστων καταστάσεων.

Άλλο συστατικό που τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με μείωση της φλεγμονής (η οποία αποτελεί βασική αιτία των αλλεργιών) είναι η κουρκουμίνη που βρίσκουμε στον κουρκουμά. Η δράση της έχει πιστοποιηθεί από πολλές επιστημονικές μελέτες και χρησιμοποιείται πλέον και θεραπευτικά για μείωση της φλεγμονής ακόμη και σε πιο έντονες καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Μπαίνοντας λοιπόν στην άνοιξη είναι σημαντικό όσοι υποφέρουν κάθε χρόνο από τις αλλεργίες της εποχής να φροντίζουν καθημερινά να προσλαμβάνουν όλα τα συστατικά εκείνα που αναφέρθηκαν και μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά. Προς την κατεύθυνση αυτή ένα εύκολος και πρακτικός τρόπος να τα προσλάβετε όλα μαζί είναι το Allergforte της Health Aid.
To Allergforte της Health Aid έχει ειδική σύνθεση και μπορεί να προσφέρει φυσική διατροφική υποστήριξη, τόσο προληπτικά πριν την έναρξη του εποχιακού φαινομένου αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού. Εμπεριέχει κουερσετίνη, φυσικά εκχυλίσματα θαλάσσιου πεύκου και κουρκουμά που είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη/ αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σελήνιο. Μπορεί να σας προσφέρει με ένα φυσικό τρόπο υποστήριξη σε εποχιακές υπερευαισθησίες του οργανισμού όπως οι αλλεργίες της άνοιξης.

* Ο κύριος Χάρης Γεωργακάκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Διατροφή – Κλινική Διαιτολογία. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *