Προβιοτικά & Διάθεση

Προβιοτικά & Διάθεση

Το καθημερινό άγχος και στρες έχει άμεσο αντίκτυπο στο εντερικό μας μικροβίωμα και αντίστροφα. Δηλαδή μια υγιής εντερική χλωρίδα μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε καλύτερα το στρες. Αυτό δείχνουν επιστημονικές μελέτες, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το γαστρεντερικό μας σύστημα και ειδικά η εντερική μας μικροχλωρίδα αποτελεί έναν άλλο μας εαυτό. Έναν εαυτό που επηρεάζεται άμεσα από τις καθημερινές μας συνήθειες την ψυχολογική και συναισθηματική μας κατάσταση, τη διατροφή μας.

Μιλώντας για εντερική μικροχλωρίδα ή εντερικό μικροβίωμα αναφερόμαστε στα φιλικά βακτήρια που βρίσκουμε στον εντερικό μας αυλό, τα οποία μας προστατεύουν από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις. Τα φιλικά αυτά βακτήρια αποτελούν μια ασπίδα προστασίας που αντιμάχεται καθημερινά πολλούς εχθρούς και εισβολείς. Από παθογόνα βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν στο έντερό μας μέχρι μικρόβια που εισέρχονται στο σώμα μας μέσα από διάφορες οδούς. Είναι μια κινητήρια δύναμη που σύμφωνα με τους ειδικούς ρυθμίζει πάρα πολλά πράγματα. Από τη συχνότητα των κενώσεων, το πόσο αέρα έχουμε στο στομάχι και το έντερό μας, το πόσο υγιές είναι το πεπτικό μας γενικότερα, μέχρι ακόμα και το πόσο συχνά αρρωσταίνουμε ή ακόμα και μηνύματα που σχετίζονται με την εγκεφαλική μας λειτουργία. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες μελέτες έρχονται να συσχετίσουν το εντερικό μας μικροβίωμα με διεργασίες που πραγματοποιούνται στον εγκέφαλό μας.

Πολλοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν την εντερική μας χλωρίδα ως δεύτερο εγκέφαλο, καθώς φαίνεται ότι τα  μικροσκοπικά αυτά φιλικά μικρόβια συμβάλλουν καθημερινά στη γνωστική ικανότητα και τη λειτουργία του εγκεφάλου και στον έλεγχο του στρες. Τα βακτήρια του εντέρου παράγουν εκατοντάδες ουσίες που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για τη ρύθμιση βασικών φυσιολογικών διαδικασιών, καθώς και νοητικών διεργασιών όπως η μάθηση, η μνήμη και η διάθεση. Τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, τη χημεία του εγκεφάλου και ένα ευρύ φάσμα των φαινομένων συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της αντίδρασης του οργανισμού στο στρες. Για παράδειγμα υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κακή μνήμη συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ενός εγκεφαλικού παράγοντα που είναι γνωστός ως BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor). Τα χαμηλά επίπεδα BDNF συνδέονται επίσης με την κατάθλιψη και το άγχος. Το μικροβίωμα, αυξάνοντας τα επίπεδα του BDNF, επιδρά στη βελτίωση της μνήμης, μειώνει το άγχος και αυξάνει την αίσθηση αυτοπεποίθησης.

Παράλληλα, από στοιχεία ερευνών εκτιμάται ότι σημαντικά ποσά σεροτονίνης (της λεγόμενης ορμόνης της ευφορίας) παράγεται στο έντερο. Τα βακτήρια Lactobacillus and Bifidobacterium παράγουν γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ ή «GABA» που αποτελεί τον κύριο ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή μας που έχει χαλαρωτική και αγχολυτική επίδραση.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την αναγκαιότητα για μια ισορροπημένη εντερική μικροχλωρίδα. Δυστυχώς η ισορροπία της επηρεάζεται σημαντικά από ποικίλους παράγοντες όπως η ηλικία, το άγχος και το στρες, η λήψη φαρμάκων και ίσως τον σημαντικότερο από όλους την καθημερινή μας διατροφή. Για το λόγο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να φροντίζουμε καθημερινά να αποκαθιστούμε και να αναπληρώνουμε τα καλά φιλικά μας βακτήρια μέσα από τη διατροφή μας. Ιδιαιτέρως άτομα που βιώνουν καταστάσεις που καταστρέφουν το εντερικό μας μικροβίωμα, όπως το έντονο στρές, το κάπνισμα, η κακή διατροφή.

Η πρόσληψη προβιοτικών συστατικών μέσα από την καθημερινή μας διατροφή είναι αυτή που θα ενισχύσει την εντερική μας χλωρίδα. Τα συστατικά αυτά τα βρίσκουμε κυρίως σε τρόφιμα όπως το κεφίρ, το ξινόγαλα, το γιαούρτι, προϊόντα ζύμωσης όπως το ξινολάχανο κ.α.. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι πολλές φορές αυτό δεν επαρκεί, γιατί αφενός τα τρόφιμα αυτά δεν είναι πολύ συνηθισμένα στην καθημερινότητά μας αφετέρου οι συνθήκες περιβάλλοντος καταστρέφουν σημαντικό ποσοστό των προβιοτικών που έχουμε μέσα μας, τα οποία για να αναπληρωθούν χρειάζεται πολλές φορές η λήψη τους υπό μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Το MoodProbio της HealthAid αποτελεί μια ιδανική επιλογή για άτομα που έχουν έντονο άγχος και βιώνουν αρκετό στρες στην καθημερινότητά τους. Εμπεριέχει ένα συνδυασμό οχτώ ειδικά μελετημένων προβιοτικών στελεχών, σε ποσότητα 30 δισεκατομμυρίων/κάψουλα, για την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Μπορεί να προσφέρει μια σημαντική προστασία και αποκατάσταση στα καλά μικρόβια του εντέρου μας και να μας βοηθήσει σημαντικά να είμαστε υγιείς, να έχουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και να αντιμετωπίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα τις δυσάρεστες επιπτώσεις του βιολογικού στρες στον οργανισμό μας. Όπως όλα τα συμπληρώματα διατροφής, συστήνεται από το φαρμακοποιό, το γιατρό ή το διαιτολόγο σας και δεν υποκαθιστά αλλά έρχεται να συμπληρώσει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.