Ψευδάργυρος: Ένας σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού μας

Ψευδάργυρος: Ένας σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού μας

Ο ψευδάργυρος για πολλά χρόνια δεν ήταν πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό. Τελευταία έχει έρθει στο προσκήνιο λόγω της δράσης του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την πρόληψη όσο και συμπληρωματική χορήγησή του σε σχήματα θεραπείας του COVID 19. Πραγματικά αποτελεί ένα φύλακα του οργανισμού μας καθώς η επαρκής λειτουργία σχεδόν όλων των ανοσοκυττάρων (κυττάρων άμυνας του σώματός μας) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ψευδάργυρο. Για αυτό άλλωστε επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου καταστέλλει σημαντικά την ανοσοαπόκριση και την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει τις διάφορες λοιμώξεις.

Pescetarian diet with seafood, fruit and vegetables

Παράλληλα όμως ο ψευδάργυρος είναι ένα αναντικατάστατο συστατικό και για άλλες λειτουργίες. Εμπλέκεται σε ένζυμα που σχετίζονται με την πέψη και τη χρησιμοποίηση του λίπους, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων από τον οργανισμό και είναι στενά συνδεδεμένος με τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας. Επίσης σχετίζεται με το DNA, τη δημιουργία και ανάπτυξη των κυττάρων του οργανισμού μας και για αυτό είναι πολύ σημαντικός για τα παιδιά και τους έφηβους. Συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης οστών, μαλλιών, νυχιών και δέρματος,  καθώς επίσης και στη διατήρηση ικανοποιητικών επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες. Γενικότερα λοιπόν η σημασία του για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού είναι πολύ μεγάλη.

Happy young woman having fun in bathroom

Η έλλειψη ψευδαργύρου δεν εντοπίζεται συχνά. Συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι:

  • Συχνές λοιμώξεις
  • Χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης
  • Αδυναμία γρήγορης επούλωσης τραυμάτων
  • Απώλεια μαλλιών
  • Διαταραχές στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης
  • Υπογοναδισμός στους άνδρες
  • Δερματικά προβλήματα

Οι καλύτερες πηγές ψευδαργύρου στη διατροφή μας είναι τα στρείδια, το συκώτι, η μαύρη σοκολάτα, το μοσχάρι, ο πασατέμπος, ο ηλιόσπορος, το σουσάμι, τα μύδια και το χταπόδι.  Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε να έχουμε πηγές ψευδαργύρου στη διατροφή μας, ιδιαιτέρως τους χειμερινούς μήνες όπου η έξαρση των ιώσεων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι μεγάλη. Σε περίπτωση που δεν καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε ψευδάργυρο μπορούμε να συμβουλευόμαστε τον γιατρό, τον κλινικό διαιτολόγο ή το φαρμακοποιό μας για τη λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής, όπως τα συμπληρώματα ψευδαργύρου της HealthAid.

Το Zinc Citrate της HealthAid είναι υψηλής καθαρότητας κιτρικός ψευδάργυρος, για γρηγορότερη απορρόφηση, κατάλληλο και για αυστηρά χορτοφάγους (VEGAN). Tο Zinc Gluconate της HealthAid είναι επίσης υψηλής καθαρότητας γλυκονικός ψευδάργυρος, χηλικοποιημένος, για καλύτερη απορρόφηση, καθώς με την χηλικοποίηση των μέταλλων επιτυγχάνεται η απορρόφηση τους από τον οργανισμό. Μια σειρά συμπληρωμάτων ψευδαργύρου της HealthAid που μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά στην ισχυροποίηση του οργανισμού μας, ιδιαιτέρως κατά τους χειμερινούς μήνες όπου χρειαζόμαστε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.