Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και προβιοτικά

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και προβιοτικά

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων ταλαιπωρείται καθημερινά από ανεξήγητα φουσκώματα στην κοιλιά.  Αυτά κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς είτε το γνωρίζουν είτε όχι μπορεί να έχουν αυτό που επιστημονικά ονομάζουμε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Είναι αρκετά σύνηθες και εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες καθώς και σε άτομα κάτω των 50 ετών. Τα συμπτώματα του είναι διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα που μπορεί να εναλλάσσονται, φουσκώματα, κοιλιακό άλγος και αέρια, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια οργανική διαταραχή. Παράγοντες που μπορούν να το προκαλέσουν είναι το άγχος, κάποια λοίμωξη στο έντερο, τα αντιβιοτικά, το οικογενειακό ιστορικό. Τα συμπτώματα του δυστυχώς μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής και μπορούν να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται χωρίς φαινομενικά ουσιαστικό λόγο. Μια αγχωτική καθημερινότητα γεμάτη στρες και άγχος ενδέχεται να κάνει τα συμπτώματα πιο έντονα.

Caucasian woman with problems sitting in the bathroom

Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Αυτό που πρωταρχικά χρειάζεται είναι να καταγράψουμε ένα ημερολόγιο με ότι τρώμε καθημερινά ώστε να εντοπίσουμε τί είναι αυτό που μας ενοχλεί και πυροδοτεί τα συμπτώματα. Γενικότερα τροφές και ροφήματα που έχουν συσχετιστεί είναι :

  • Τροφές πλούσιες σε λίπος
  • Λαχανικά όπως ο μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, το κρεμμύδι
  • Γλυκαντικές ουσίες
  • Τροφές πλούσιες σε FODMAPS (συγκεκριμένα είδη ολιγοσακχαριτών)

Γενικότερα συστήνεται μικρά συχνά γεύματα και όχι ακατάστατες ώρες γευμάτων και επαρκής πρόσληψη υγρών. Παράλληλα, τα καθημερινά φουσκώματα προκαλούν και σημαντικές διαταραχές στην ισορροπίας της εντερικής μας χλωρίδας, η οποία πολλές φορές επιτείνει το πρόβλημα. Προς την κατεύθυνση αυτή η λήψη προβιοτικών φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Concept of health care, stomach and intestinal problems

Με τον όρο προβιοτικά αναφερόμαστε σε ειδικούς ζωντανούς μικροοργανισμούς, αντίστοιχους με αυτούς που αποτελούν την εντερική χλωρίδα. Πρόκειται δηλαδή για ζωντανά μικροβιακά πρόσθετα που δρουν ευεργετικά στον ξενιστή, βελτιώνοντας τη μικροβιακή ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Χαρακτηριστικοί αντιπρόσωποι είναι οι γαλακτοβάκιλλοι, τα bifido-βακτηριοειδή, οι εντερόκοκκοι και οι στρεπτόκοκκοι και ανευρίσκονται στο γιαούρτι και σε άλλα γαλακτοκομικά που υφίστανται ζύμωση. Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση, συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας, βελτιώνοντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Με άλλα λόγια, κατά αυτόν τον τρόπο με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν προβιοτικά ενισχύουμε και αποκαθιστούμε όπου χρειάζεται την εντερική χλωρίδα. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά επιδρούν ευεργετικά στην αντιμετώπιση του ΣΕΕ μέσω διαφόρων μηχανισμών. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό αποκλειστικά μέσω της διατροφής. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι αφενός ο αριθμός των προβιοτικών που περιέχονται στα τρόφιμα δεν είναι πολύ μεγάλος για να δράσει «θεραπευτικά, αφετέρου ένας σημαντικός αριθμός αυτών καταστρέφεται περνώντας από το όξινο περιβάλλον του στομάχου. Αποτέλεσμα είναι ναι μεν να καταναλώνουμε ένα τρόφιμο που έχει προβιοτικά αλλά τελικά ο αριθμός και το είδος των προβιοτικών που φτάνει στο στόχο (δηλαδή την εντερική μικροχλωρίδα) να είναι πολύ περιορισμένος και ανεπαρκής. Για το λόγο αυτό σε πολλές περιπτώσεις είναι επιβεβλημένη τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά η λήψη προβιοτικών μέσω ενός συμπληρώματος διατροφής, αρκεί να γίνει η σωστή και αξιόπιστη επιλογή. Προς την κατεύθυνση αυτή tο ColiProbio της HealthAid μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό σύμμαχο.

Το ColiProbio της HealthAid αποτελεί μοναδικό πολυστελεχικό συνδυασμό από 9 διαφορετικά προβιοτικά στελέχη (5 είδη Lactobacillus – 3 είδη Bifidobacterium – 1 είδος Streptococcus), μαζί με πρεβιοτικά (FOS), σε ποσότητα 30 δισεκατομμυρίων/κάψουλα. Συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής μικορχλωρίδας αλλά δρα άμεσα και σε περιπτώσεις διαταραχή της, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται με γαστρεντερικής φύσεως προβλήματα, όπως εντερικές διαταραχές(διάρροια, δυσκοιλιότητα), τροφικές δυσανεξίες, κολίτιδες, αέρια κ.α, αλλά να σχετίζεται και με συμπτώματα που δεν έχουν άμεση σχέση με τον εντερικό βλεννογόνο, όπως αύξηση βάρους, ελλείψεις βιταμινών & μετάλλων, αίσθημα κόπωσης, συχνές μυκητιάσεις & μολύνσεις. Μπορεί να βοηθήσει σημαντικά άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.