Τα συστατικά κλειδιά για σωστή και ασφαλή απώλεια βάρους

Τα συστατικά κλειδιά για σωστή και ασφαλή απώλεια βάρους

Από τον Χάρη Γεωργακάκη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc *

Η διαχείριση του σωματικού μας βάρους είναι μια διαδικασία που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Η σωστή διατροφή και η αυξημένη φυσική δραστηριότητα αποτελούν τους σημαντικότερους από αυτούς. Όσον αφορά τη διατροφή το πρώτο ζητούμενο για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος είναι η δημιουργία αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου. Με πιο απλά λόγια, να τρώει λιγότερο από όσο ο οργανισμός χρειάζεται, ώστε για να καλύψει τις ανάγκες του να κινητοποιήσει το λίπος του σώματος του. Πέρα όμως από ένα διαιτολόγιο χαμηλό σε θερμίδες είναι σημαντικό να υπάρχουν και συστατικά κλειδιά, τα οποία θα προάγουν την κινητοποίηση του σωματικού λίπους και θα βοηθήσουν στο μεταβολισμό του. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β αποτελούν μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών. Σε αυτές, περιλαμβάνονται η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), η νιασίνη (βιταμίνη Β3), το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12. Καθεμιά από τις παραπάνω βιταμίνες παίζει σημαντικό ρόλο σε βασικές μεταβολικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός των μακροθρεπτικών συστατικών και η παραγωγή ενέργειας. Με άλλα λόγια, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να ενεργοποιηθεί μεταβολικά για την χρησιμοποίηση του λίπους για παραγωγή ενέργειας.

Άλλοι σημαντικοί σύμμαχοι στην απώλεια βάρους είναι η χολίνη και η ινοσιτόλη. Αποτελούν πρόδρομες ουσίες για την παραγωγή λεκιθίνης, η οποία προάγει το μεταβολισμό του λίπους. Επιπρόσθετα η χολίνη συμβάλλει στο φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπιδίων, τη μείωση του λίπους στο ήπαρ και τη διατήρηση της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας.

Είναι λοιπόν σημαντικό στην προσπάθεια για μια ασφαλή και σωστή απώλεια βάρους να περιορίσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας, να ασκούμαστε και να προσλαμβάνουμε καθημερινά συστατικά που θα συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού μας και την «καύση» λίπους για παραγωγή ενέργειας, όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή μπορεί να αποτελέσει το LIPOTROPIC της HealthAid.

 

Το Lipotropic* της HealthAid αποτελεί ειδική λιποτροπική σύνθεση για την υποστήριξη μιας δίαιτας αδυνατίσματος. Περιέχει βιταμίνες συμπλέγματος Β, όπως  θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νιασίνη (βιταμίνη Β3), το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12. Ακόμη θα μας δώσει ινοσιτόλη και χολίνη για ενίσχυση της κινητοποίησης του λίπους ιδιαιτέρως στην περιοχή της κοιλιάς και του συκωτιού, ενώ περιέχει και βιταμίνη C. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας και αποκτήστε ένα φυσικό σύμμαχο στη μάχη με τη ζυγαριά.

* Ο κύριος Χάρης Γεωργακάκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Διατροφή – Κλινική Διαιτολογία. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *