Τα ω-3 λιπαρά ελιξίριο νεότητας για την καρδιά μας

Τα ω-3 λιπαρά ελιξίριο νεότητας για την καρδιά μας

Τα  ω3 λιπαρά αποτελούν μια κατηγορία λιπαρών οξέων τα οποία βρίσκουμε κυρίως στα ψάρια. Πληθώρα επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι αποτελούν μια ασπίδα προστασίας για την καρδιά και την υγεία μας. Παρά τη σπουδαιότητά τους ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και για το λόγο αυτό θεωρούνται απαραίτητα και πρέπει οπωσδήποτε να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.

Η συστηματική τους πρόσληψη σχετίζεται με μακροζωία. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα από μία πρόσφατη επιστημονική μελέτη, η οποία  δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό  American Journal of Clinical Nutrition, η οποία έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα μας βοηθάνε να ζήσουμε περισσότερο. Η μελέτη χρησιμοποίησε και ανέλυσε δεδομένα για τα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα σε 2.240 άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για έντεκα χρόνια.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων ω3 λιπαρών οξέων στο αίμα, ως αποτέλεσμα της τακτικής ένταξης των ω3 στη διατροφή, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά σχεδόν πέντε χρόνια.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα και μπορούμε να τα προσλάβουμε από τρόφιμα ή από συμπληρώματα διατροφής, Στα ω-3 λιπαρά ανήκουν το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Είναι πολυακόρεστα, μακράς αλύσου λιπαρά οξέα, που έχουν τον διπλό δεσμό στο 3ο άτομο άνθρακα. Ο ανθρώπινος οργανισμός στερείται των ενζύμων που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των λιπαρών οξέων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «απαραίτητα» και επομένως πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Το α-λινολενικό οξύ (ALA) μπορεί να μετατραπεί σε εικοσιπεντα-εν-οϊκό οξύ (EPA) και εικοσιεξα-εν-οϊκό οξύ (DHA) σε μικρές ποσότητες, ωστόσο αυτή η ικανότητα ενδογενής σύνθεσης είναι πολύ περιορισμένη. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, η ρέγγα, ο γαύρος, η πέστροφα, τα οστρακοειδή. Καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι και κάποια φυτικά τρόφιμα όπως το έλαιο κανόλα (canola), το σογιέλαιο, τα καρύδια, οι σπόροι ηλίανθου, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia, η σόγια, το τόφου και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα (εκτός από τα λιπαρά ψάρια και τα οστρακοειδή) περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ (ALA). Ωστόσο το α-λινολενικό οξύ (ΑLA) που περιέχουν αυτές οι τροφές δεν μπορεί να μετατραπεί σε ΕΡΑ στον οργανισμό, επειδή απουσιάζουν συγκεκριμένα ένζυμα. Το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) περιέχεται μόνο στα λιπαρά ψάρια  και στα οστρακοειδή.

Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά για τους ανθρώπους χωρίς επιβεβαιωμένη στεφανιαία νόσο να καταναλώνουν τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα από μια ποικιλία ψαριών (μία μερίδα είναι 90 γραμμάρια μαγειρεμένο ψάρι). Τα άτομα με στεφανιαία νόσο πρέπει να τρώνε περισσότερο, περίπου ένα γραμμάριο EPA και DHA την ημέρα, κατά προτίμηση από λιπαρά ψάρια. Για το γενικό πληθυσμό η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) προτείνει τα 250 mg/ημέρα ως συνιστώμενη πρόσληψη EPA και DHA. Ακόμη, προτείνει ως συνιστώμενη πρόσληψη για το α-λινολενικό οξύ τα 2 γραμμάρια/ημέρα.

Στην Ελλάδα οι έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων είναι χαμηλή τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής κατανάλωσης ψαριών. Τα άτομα που δεν τρώνε ψάρια ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα πρέπει να σκεφτούν την επιπρόσθετη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων μέσα από συμπληρώματα προκειμένου να καλύπτουν την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Μερικά άτομα με καρδιακές παθήσεις πιθανών να συμβουλεύονται να λαμβάνουν 1 γραμμάριο ημερησίως, το οποίο μπορεί να καλυφθεί πιο εύκολα με τη χορήγηση ενός συμπληρώματος ιχθυελαίου. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πριν τη χορήγηση συμπληρώματος το άτομο θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του. Είναι επίσης σημαντικό να γίνεται η σωστή επιλογή συμπληρώματος ω3, καθώς εμπεριέχουν κυρίως ιχθυέλαια. Τα ιχθυέλαια θα πρέπει να είναι υψηλής καθαρότητας, απαλλαγμένα από βαρέα μέταλλα, τα οποία υπάρχουν σα ψάρια. Προς την κατεύθυνση ένα συμπλήρωμα υψηλής καθαρότητας, απαλλαγμένο από οποιαδήποτε ίχνος βαρέων μετάλλων και με επαρκή και ασφαλή περιεκτικότητα σε ω3 είναι το Omegazon της HealthAid.

Το Omegazon της HealthAid αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για να εντάξετε τα ω3 λιπαρά στη διατροφή σας. Είναι υψηλής καθαρότητας, πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα, το οποίο έχει υποστεί μοριακή απόσταξη, απαλλαγμένο από διοξίνες, προσμίξεις ή βαρέα μέταλλα, ώστε ν’ αποδίδει πλήρη συγκέντρωση ωφέλιμων λιπαρών οξέων EPA/DHA στην ελεύθερη & πιο καθαρή μορφή τους. Χάρη στη μοναδική Anti-Reflux σύνθεση του δεν αφήνει επίγευση ψαριού (no after taste).Έρχεται να συμπληρώσει τα ω3 λιπαρά που λείπουν από τη διατροφή μας. Κάθε κάψουλα περιέχει 1250mg ιχθελαίου, το οποίο περιέχει 425mg EPA και 325mg DHA.