Προβιοτικά: Σύμμαχος καλής υγείας

Προβιοτικά: Σύμμαχος καλής υγείας

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον γύρω από αυτό που ονομάζουμε εντερικό μικροβίωμα ή εντερική μικροχλωρίδα. Όλο και περισσότερες ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η ομαλή λειτουργία και ισορροπία των μικροβίων που απαρτίζουν την εντερική μας μικροχλωρίδα σχετίζεται με πληθώρα ευεργετικών επιδράσεων, όπως καλή πέψη των τροφών, μεγαλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος,  προστασία από διάφορες λοιμώξεις και πολλά άλλα. Ας δούμε όμως τα πράγματα πιο αναλυτικά.

Λίγες ώρες μετά τη γέννηση κάθε ανθρώπου, ο γαστρεντερικός σωλήνας αποικείται από διάφορα μικρόβια, τα οποία διαμορφώνουν την εντερική μικροχλωρίδα. Τα μικρόβια αυτά είναι «καλά « και «κακά» και βρίσκονται σε μία ισορροπία. Γενικότερα θα λέγαμε ότι μια ισορροπημένη εντερική μικροχλωρίδα βοηθά ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού, διευκολύνει την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και συμβάλλει στην αποβολή τοξικών άχρηστων ουσιών, ενώ  προστατεύει τον οργανισμό από παθογόνα βακτήρια. Για το λόγο αυτό η ισορροπία αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Ωστόσο επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες όπως η ηλικία, το άγχος και το στρες, η λήψη φαρμάκων και ίσως τον σημαντικότερο από όλους την καθημερινή μας διατροφή. Στοιχεία δείχνουν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής με το έντονο στρες και άγχος της καθημερινότητας και την κακή διατροφή αλλοιώνει σημαντικά την ποιότητά της. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να προστατέψουμε αλλά και να αποκαταστήσουμε τη μικροχλωρίδα του εντέρου μέσω της πρόσληψης των λεγόμενων προβιοτικών συστατικών.

Με τον όρο προβιοτικά αναφερόμαστε σε ειδικούς ζωντανούς μικροοργανισμούς, αντίστοιχους με αυτούς που αναφέρθηκε παραπάνω ότι αποτελούν την εντερική χλωρίδα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί ασκούν την ευεργετική τους δράση, βελτιώνοντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας. Με άλλα λόγια μέσω των προβιοτικών που προσλαμβάνουμε καθημερινά ενισχύουμε και αποκαθιστούμε όπου χρειάζεται την εντερική χλωρίδα. Τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι κυρίως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλα. Τα περισσότερα προβιοτικά προϊόντα έχουν οξυγαλακτικά βακτήρια που ανήκουν σε διαφορετικά γένη (τα συνηθέστερα από τα οποία είναι Bifidobacterium και  Lactobacillus).

Πέρα όμως από τα προβιοτικά υπάρχουν και τα πρεβιοτικά συστατικά. Η βασική τους διαφορά είναι ότι τα πρεβιοτικά δεν είναι μικροοργανισμοί, αλλά συστατικά τα οποία ουσιαστικά τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων ευεργετικών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας, Τέτοια συστατικά είναι οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι ινουλίνες. Τα πρεβιοτικά προϊόντα έχουν αντίστοιχες δράσεις με τα προβιοτικά, ωστόσο όχι στον ίδιο βαθμό και με την ίδια αμεσότητα. Κι αυτό καθώς τα πρεβιοτικά δρουν έμμεσα, ενισχύοντας ουσιαστικά την συγκέντρωση των προβιοτικών.

Είναι λοιπόν σημαντικό να προσλαμβάνουμε προβιοτικά και πρεβιοτικά μέσα από τη διατροφή μας. Ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε ότι μια «διαταραγμένη» εντερική μικροχλωρίδα, λόγω έντονου στρες, λήψης φαρμάκων όπως αντιβιώσεων, κακής διατροφής, κατανάλωσης αλκοόλ, αλλαγής περιβάλλοντος (π.χ. σε ταξίδια λόγω αλλαγής διατροφής και σύστασης νερού)  δεν είναι εύκολο να επανακτήσει την ισορροπία της αποκλειστικά μέσω της διατροφής. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι αφενός ο αριθμός των προβιοτικών που περιέχονται στα τρόφιμα δεν είναι πολύ μεγάλος για να δράσει «θεραπευτικά, αφετέρου ένας σημαντικός αριθμός αυτών καταστρέφεται περνώντας από το όξινο περιβάλλον του στομάχου. Αποτέλεσμα είναι ναι μεν να καταναλώνουμε ένα τρόφιμο που έχει προβιοτικά αλλά τελικά ο αριθμός και το είδος των προβιοτικών που φτάνει στο στόχο (δηλαδή την εντερική μικροχλωρίδα) να είναι πολύ περιορισμένος και ανεπαρκής. Για το λόγο αυτό σε πολλές περιπτώσεις είναι επιβεβλημένη τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά η λήψη προβιοτικών μέσω ενός συμπληρώματος διατροφής, αρκεί να γίνει η σωστή και αξιόπιστη επιλογή. Προς την κατεύθυνση αυτή τα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής της HealthAid μπορούν να αποτελέσουν έναν εξαιρετικό σύμμαχο.

Το Acidophilus Plus της HealthAid παρέχει μια πλήρη κάλυψη καθώς περιέχει ένα συνδυασμό 3 προβιοτικών στελεχών (Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus Bulgaricus, Bifidobacterium Lactis), σε ποσότητα 4 δισεκατομμυρίων/κάψουλα, μαζί με πρεβιοτικά (FOS) για μέγιστο αποτέλεσμα. Συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής μικορχλωρίδας αλλά δρα άμεσα και σε περιπτώσεις διαταραχή της, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται με γαστρεντερικής φύσεως προβλήματα, όπως εντερικές διαταραχές(διάρροια, δυσκοιλιότητα), τροφικές δυσανεξίες, κολίτιδες, αέρια κ.α, αλλά να σχετίζεται και με συμπτώματα που δεν έχουν άμεση σχέση με τον εντερικό βλεννογόνο, όπως αύξηση βάρους, ελλείψεις βιταμινών & μετάλλων, αίσθημα κόπωσης, συχνές μυκητιάσεις & μολύνσεις.

Το TravelProbio της HealthAid παρέχει συνδυασμό 3 προβιοτικών στελεχών (Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus Bulgaricus, Bifidobacterium Lactis) σε ποσότητα 4 δισεκατομμυρίων/κάψουλα μαζί με πρεβιοτικά (FOS) για μέγιστο αποτέλεσμα. Ιδανικό για να το έχετε μαζί σας στα ταξίδια χάρη στην πρακτική του συσκευασία 15 καψουλών, για να προλάβετε την εμφάνιση εντερικών διαταραχών λόγω αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες και στο είδος των τροφίμων και του νερού που μπορεί να λάβει χώρα σε ένα ταξίδι, ιδιαιτέρως σε χώρες που απέχουν από το μεσογειακό τρόπο διατροφής, Ακόμη, οι 15 κάψουλές του είναι μια ιδανική λύση για λήψη παράλληλα με μία αντιβίωση, όπου απαιτείται η προστασία της εντερική μικροχλωρίδας για μικρό χρονικό διάστημα, όσο δηλαδή λαμβάνεται η αντιβίωση και λίγο μετά.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *