Τι σημαίνουν τα αμινοξέα για τον οργανισμό μας

Τι σημαίνουν τα αμινοξέα για τον οργανισμό μας

Ένα από τα πιο βασικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας είναι η πρωτεΐνη. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του ανθρώπινου οργανισμού. Επιτελούν ζωτικές λειτουργίες και χωρίς αυτές δεν θα υπήρχε ζωή. Πιο συγκεκριμένα:

– Αποτελούν δομικό συστατικό για πολλά συστήματα στο ανθρώπινο σώμα, όπως για τους μυς μας, για το δέρμα (υπό τη μορφή κολλαγόνου), για τα οστά και τους χόνδρους μας κ.α.

– Συμβάλλουν στη μεταφορά ενέργειας στα κύτταρα και στα διάφορα όργανά μας μέσω μιας πρωτείνης που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη.

– Είναι καθοριστικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς τα γνωστά σε όλους αντισώματα είναι πρωτεΐνες οι οποίες παράγονται όταν το σώμα μας θέλει να αμυνθεί.

– Πολλές ορμόνες μας είναι πρωτεΐνες, όπως για παράδειγμα η ινσουλίνη η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου ή η σεροτονίνη, η ορμόνη που σχετίζεται με την καλή μας διάθεση.

– Είναι απαραίτητες για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων, αλλά και του εμβρύου κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

– Συμβάλλουν στη συντήρηση και αποκατάσταση των κυττάρων και των ιστών στο σώμα μας.

– Παίζουν καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό των ορμονών, ενζύμων και του DNA μας.

young sportive couple with bottles of water chatting on running track at sports stadium

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς εύκολα ότι οι πρωτεΐνες είναι άκρως απαραίτητες για τη ζωή μας. Ως χημικές ενώσεις αποτελούνται από απλούστερες ενώσεις, τα αμινοξέα. Τα αμινοξέα τα φτιάχνει ο οργανισμός μας από μόνος του και τα προσλαμβάνουμε και από την τροφή μας. Όταν δηλαδή τρώμε ένα τρόφιμο που περιέχει πρωτεΐνη ο οργανισμός μας την σπάει σε μικρότερα κομμάτια, πεπτίδια και αμινοξέα, τα οποία τα χρησιμοποιεί για όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω.  Ωστόσο, υπάρχουν κάποια αμινοξέα που ο οργανισμός μας δεν έχει την ικανότητα να τα συνθέσει. Αυτά τα αμινοξέα ονομάζονται απαραίτητα και πρέπει οπωσδήποτε να τα προσλαμβάνουμε καθημερινά μέσα από τη διατροφή μας. Γενικότερα τα αμινοξέα είναι η δομική ύλη της πρωτείνης και αυτά που επιτελούν το βασικό λειτουργικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα.

Portrait tired crew of office workers sit at table, fall asleep after working long hours on preparing startup project, feel tiredness, isolated over pink background. People and overworking concept

Κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι τα αμινοξέα λόγω της απλής τους χημικής σύνθεσης απορροφώνται πιο εύκολα και πιο καλά σε σχέση με την πρωτεΐνη, καθώς ο οργανισμός – το πεπτικό μας σύστημα – δεν χρειάζεται να τα σπάσει για να τα απορροφήσει (όπως συμβαίνει με την πρωτεΐνη). Για το λόγο αυτό πολλές φορές σε άτομα με αυξημένες ανάγκες σε αμινοξέα – πρωτεΐνη, όπως για παράδειγμα οι αθλητές που έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες για αποκατάσταση μυϊκών τραυματισμών, ενίσχυση της μυϊκής τους μάζας και γενικότερα για καλύτερη μυϊκή λειτουργία και αποκατάσταση, η πρόσληψη αμινοξέων με μορφή συμπληρώματος, κατά περίπτωση όπου χρειάζεται, στα πλαίσια πάντα μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής και με τη σύσταση των ειδικών, μπορεί να έχει πιο άμεση και πιο γρήγορη δράση και βιοδιαθεσιμότητα.

Το Multi Amino Acids της HealthAid αποτελεί ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής με αμινοξέα. Περιέχει συνολικά 22 αμινοξέα, απαραίτητα και μη, στη φυσική τους μορφή για καλύτερη απορρόφηση και αξιοποίηση από τον οργανισμό. Μπορεί να βοηθήσει σημαντικά αθλητές και γενικότερα άτομα με αυξημένες απαιτήσεις σε πρωτεΐνη που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους, να ενισχύσουν το μυϊκό τους σύστημα και να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε απαραίτητα αμινοξέα και κατ΄ επέκταση σε πρωτεΐνη.