Βιταμίνη Β12: Ενέργεια στο maximum

Βιταμίνη Β12: Ενέργεια στο maximum

H βιταμίνη Β12 αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες στον ανθρώπινο οργανισμό. Συμμετέχει σε πλήθος απαραίτητων βιολογικών διεργασιών. Ο ρόλος της εντοπίζεται στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου και στη σύνθεση του DNA και των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ εμπλέκεται και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπαρών οξέων. Αποτελεί απαραίτητη βιταμίνη για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα μας. Παράλληλα σχετίζεται με την καλή υγεία της καρδιάς, συμβάλλοντας  στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης στο αίμα. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 αποτελεί βασική αιτία κόπωσης και έλλειψης ενέργειας. Ανάλογα βέβαια με τη σοβαρότητά της μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση συμπτωμάτων όπως μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια όρεξης, γαστρεντερικές διαταραχές, μούδιασμα των άκρων, μειωμένη συγκέντρωση ή ακόμη και μακροκυτταρική αναιμία και νευρολογικά προβλήματα.

Sad teenage girl sitting on the floor at home

Μεγαλύτερο κίνδυνο για έλλειψη βιταμίνης Β12 διατρέχουν άτομα με υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια όπως τα παιδιά, οι αθλητές, οι έγκυες και οι γυναίκες σε γαλουχία. Επίσης οι ηλικιωμένοι μπορεί να εμφανίσουν έλλειψη λόγω μειωμένης απορρόφησης από το γαστρεντερικό τους σωλήνα, αλλά και εξαιτίας προβλημάτων μάσησης. Ίσως όμως η πληθυσμιακή ομάδα με το μεγαλύτερο κίνδυνο έλλειψης και τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ανεπάρκειας Β12 είναι οι φυτοφάγοι, καθώς η Β12 βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε τακτικά τα επίπεδα βιταμίνης Β12, ειδικά όσον αφορά τα άτομα που αναφέρθηκαν παραπάνω, ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα μια πιθανή ανεπάρκεια και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωσή της. Η αντιμετώπιση έλλειψης βιταμίνης Β12, εφόσον εντοπιστεί από το γιατρό μας και μετά από σύσταση αυτού, γίνεται με λήψη συμπληρώματος. Η σειρά βιταμινών Β12 της Health Aid σε διάφορες μορφές αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην κάλυψη των αναγκών μας και πιθανών ελλείψεων στην πολλή σημαντική αυτή βιταμίνη.

Veggie magic. Top view of beautiful young smiling couple preparing food together

Η βιταμίνη B12 της HealthAid σε ταμπλέτα βραδείας αποδέσμευσης με τη μορφή κυανοκοβαλαμίνης αποτελεί μια εξαιρετική επιιλογή για καλύτερη απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα και είναι ιδανική για φυτοφάγους. Κατάλληλη επίσης για άτομα με πεπτικές διαταραχές, ηλικιωμένους και χρήσιμη για την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και σε περιπτώσεις δυσαπορρόφησης της βιταμίνης.

Η βιταμίνη B12 Spray της HealthAid αποτελεί μια ιδανική επιλογή για καλύτερη και πιο γρήγορη απορρόφηση, χωρίς να επηρεάζεται και να επηρεάζει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Είναι σε μορφή στοματικών ψεκασμών (spray), χωρίς ζάχαρη και προωθητικά αέρια, με ευχάριστη γεύση πορτοκάλι για γρηγορότερη απορρόφηση και ευκολία χρήσης. Στοιχεία τελευταίων επιστημονικών ερευνών δείχνουν ότι ο βλεννογόνος του στόματος αποτελεί και μια εξαιρετική περιοχή για την απορρόφηση των βιταμινών. Μια τέτοια λοιπόν μορφή Β12, πέρα από εύχρηστη και πρακτική, εκμεταλλεύεται κατά τον καλύτερο τρόπο το πλούσιο αγγειακό σύστημα του στοματικού βλεννογόνου και παρουσιάζει μεγάλο βαθμό απορρόφησης και αφομοίωσης των συστατικών της. Εμπλουτισμένη με τις βιταμίνες Β2, Β6, C και Φολικό οξύ, με τις οποίες συνεργάζεται άψογα για καλύτερη δράση. Ιδανική για όσους δεν μπορούν να καταπιούν ταμπλέτες.

Η Metcobin B12 της HealthAid είναι σε μορφή υπογλώσσιου δισκίου. Η μεθυλκοβαλαμίνη είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης Β12. Όταν διαλύεται κάτω από τη γλώσσα απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, χωρίς να χάνεται μέρος της από τη διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα να είναι και πιο βιοδιαθέσιμη. Είναι κατάλληλη για φυτοφάγους που δεν την λαμβάνουν από τη διατροφή, για όσους δεν μπορούν να καταπιούν ταμπλέτες, για διαβητικούς καθώς περιέχει ξυλιτόλη ως γλυκαντική ουσία, φιλική προς τα δόντια, με ευχάριστη γεύση φραγκοστάφυλου.