Υγεία και λάμψη του δέρματος εκ των έσω

Υγεία και λάμψη του δέρματος εκ των έσω

Ένα υγιές και λαμπερό δέρμα αποτελεί κάτι που κάθε γυναίκα αλλά και πολλοί άντρες επιθυμούν. Πέρα από τα καλλυντικά, τις κρέμες και άλλα σχετικά με το δέρμα και την επιδερμίδα προϊόντα ομορφιάς, η προστασία και η φροντίδα του δέρματος θα πρέπει να ξεκινάει εκ των έσω. Είναι πολύ σημαντικό να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με τα συστατικά εκείνα που χρειάζεται για να διατηρεί τις δομές του σε καλή κατάσταση και να προστατεύει από διάφορους επιβαρυντικούς παράγοντες που μπορεί να βλάπτουν την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας. Η διατροφή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς προστατευτικούς και αντιγηραντικούς παράγοντες για το δέρμα μας. Τα συστατικά στα οποία επικεντρώνονται οι μελέτες περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή και μια κατηγορία λιπιδίων της διατροφής, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Enjoy natures bounty.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Βιταμίνη Ε, C και β – καροτένιο

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ενίσχυση της διατροφής με συγκεκριμένες βιταμίνες και καροτενοειδή προσφέρει λάμψη και προστασία στο δέρμα. Συγκεκριμένα, βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση (κυρίως η Ε και η C) μαζί με κάποιες ουσίες όπως τα καροτενοειδή (με κυριότερο το β – καροτένιο) και φλαβονοειδή, προστατεύουν το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές και το ανανεώνουν. Οι ουσίες αυτές δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, μόρια που επιτίθενται στα κύτταρα του δέρματος εξουδετερώνοντάς τες. Παράλληλα, η βιταμίνη C αποτελεί φυσικό δομικό συστατικό του κολλαγόνου του δέρματος.

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι μια σημαντική πρωτεΐνη που υπάρχει στον οργανισμό μας. Αποτελεί βασικό δομικό υλικό του δέρματος, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας και της ενυδάτωσης του. Αποτελεί περίπου το 80% της επιδερμίδας μας. Είναι επίσης απαραίτητο στη φυσική διαδικασία ανανέωσης, αποβάλλοντας τα παλιά κύτταρα και δημιουργώντας χώρο για νέα. Δυστυχώς με την πάροδο του χρόνου η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται με αποτέλεσμα τη δημιουργία ρυτίδων και χαλάρωση του δέρματος. Είναι λοιπόν σημαντικό να φροντίζουμε να το προστατεύουμε και να το ανανεώνουμε, είτε μέσω της διατροφή μας είτε μέσω ενός συμπληρώματος.

Υαλουρονικό Οξύ

Πέρα από το κολλαγόνο τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον και για το υαλουρονικό οξύ. Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ενυδατική ουσία και έχει την ιδιότητα να διατηρεί την υγρασία της επιδερμίδας. Βοηθά στην ένωση του νερού με το κολλαγόνο, παγιδεύοντάς το στην επιδερμίδα. Δυστυχώς όσο μεγαλώνουμε η παραγωγή του περιορίζεται, με αποτέλεσμα πιο ξηρή και θαμπή με ορατές ρυτίδες επιδερμίδα.

Πυρίτιο (Silica)

Το πυρίτιο είναι ένα μέταλλο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, όμως ο ρόλος του στην υγεία είναι μεγάλος. Συμβάλλει τα μέγιστα στην υγεία των οστών και των αρθρώσεων, ενώ όσον αφορά το δέρμα αποτελεί δομικό συστατικό του κολλαγόνου, της ελαστίνης και των γλυκοζαμινογλυκανών της επιδερμίδας. Για αυτό και βρίσκεται κυρίως στους συνδετικούς ιστούς, όπως το δέρμα, αλλά και στα μαλλιά και τα νύχια. Δυστυχώς όσο μεγαλώνουμε τα επίπεδα πυριτίου μειώνονται και πρέπει να αναπληρώνονται καθημερινά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα εξωκυτταρικά επίπεδα πυριτίου μπορούν να μειωθούν έως και 80% στους ηλικιωμένους. Σε πολλές περιπτώσεις η χρήση συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την αναπλήρωση του πυριτίου.

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Μια επίσης σημαντική κατηγορία συστατικών είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα καθώς ρυθμίζουν την δομή του, την ρευστότητα, την ευλυγισία, την λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και την βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στοιβάδας του δέρματος.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος σχετίζεται με το DNA μας, τη δημιουργία και ανάπτυξη των κυττάρων του οργανισμού μας. Συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης οστών, μαλλιών, νυχιών και δέρματος. Όπως και η βιταμίνη C, ο είναι απαραίτητος για τη δημιουργία και την προστασία του κολλαγόνου, της βασικής πρωτείνης που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και νεανικό. Παράλληλα, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις  ιδιότητες για το δέρμα.

Νερό

Το νερό αποτελεί το βασικότερο ενυδατικό μέσο για τον οργανισμό και την επιδερμίδα μας. Είναι απαραίτητο να καταναλώνονται άφθονα υγρά μέσα από την κατανάλωση νερού, χυμών  φρούτων και λαχανικών, αλλά και ολόκληρα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν τόσο σημαντικά ποσά νερού, όσο και τα απαραίτητα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν να αναπληρώσουμε τις όποιες απώλειες.

close up with Slice of fresh orange apple, kiwi, peanut, and avocado.

Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι όσο μεγαλώνουμε οι ανάγκες για τα ως άνω συστατικά αυξάνονται και δεν είναι πάντα εύκολο και εφικτό να τα προσλαμβάνουμε όλα καθημερινά και στις σωστές ποσότητες. Προς την κατεύθυνση αυτή η επιλογή ενός εξειδικευμένου για το δέρμα και την επιδερμίδα μας συμπληρώματος διατροφής, θα μπορούσε να συμπληρώσει τη διατροφή μας και να συμβάλλει στην ενίσχυση της προστασίας και της καλής υγείας και ομορφιάς του δέρματός μας. Μια τέτοια επιλογή αποτελεί το Nurideen Plus της HealthAid.

Το Nurideen Plus της HealthAid Μοναδική σύνθεση υψηλής απόδοσης, που συνδυάζει τα οφέλη από τα πιο ενεργά συστατικά στην υγεία του δέρματος. Περιέχει υδρολυμένο θαλάσσιο κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ, οξείδιο του Πυριτίου (Silica) από εκχύλισμα bamboo (έχει μελετηθεί για την ιδιότητά του να διεγείρει τους ινοβλάστες του υποδόριου ιστού για παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης),  β – καροτένιο, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και Ψευδάργυρο. Το Nurideen PLUS της HealthAid αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους εκτίθενται πολύ στον ήλιο, για όσους εμφανίζουν δερματικές κηλίδες (πανάδες), αλλά και για τα πρώτα σημάδια λεπτών ρυτίδων και γήρανσης της μέσης ηλικίας, για γυναίκες και άνδρες.