Συκώτι – Το σημαντικότερο ‘’φίλτρο’’

Συκώτι – Το σημαντικότερο ‘’φίλτρο’’

Το συκώτι αποτελεί τον μεγαλύτερο αδένα του ανθρώπινου σώματος επιτελώντας αμέτρητες και πολύ σημαντικές λειτουργίες για την ύπαρξή μας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πιο “εργατικό όργανο του οργανισμού αφού τα πάντα περνούν προς εκκαθάριση από αυτό. Τροφές, φάρμακα και γενικότερα ότι καταπίνουμε, το καλούν να δουλέψει και να απομονώσει τις ‘κακές’ ουσίες από τα θρεπτικά συστατικά.
Το βάρος του είναι περίπου 1,5 κιλό και σε μέγεθος όσο μια μπάλα Αμερικάνικου ποδοσφαίρου (rugby). Μάλιστα είναι το μοναδικό όργανο που έχει την ικανότητα να αναγεννάται όταν κάποιο μέρος του αφαιρεθεί ή τραυματιστεί.

Λειτουργίες του συκωτιού

Αποτελεί ένα μοναδικό δημιούργημα, πέρα από κάθε τεχνολογία καθώς συμμετέχει σε περίπου 500 διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού. Συμμετέχει στην παραγωγή χολής, για την πέψη των τροφών και στην αποβολή τοξικών ουσιών από τον οργανισμό μας.
Επιπλέον παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών καθώς και στη σύνθεση κάποιων παραγόντων πήξης του αίματος. Στο όργανο αυτό αποθηκεύεται η γλυκόζη, η οποία απελευθερώνεται στον οργανισμό όταν οι ενεργειακές ανάγκες είναι αυξημένες και η κατάσταση το απαιτεί.

Τι επηρεάζει τη λειτουργία του;

Αξιολογώντας τις παραπάνω λειτουργίες αυτού του πολύτιμου οργάνου, αντιλαμβανόμαστε τη βαρύτητα που αποκτά η διατήρηση της υγείας του. Οφείλουμε λοιπόν να ελέγχουμε τόσο τις καθημερινές μας συνήθειες, όσο και τη διατροφή μας. Για παράδειγμα από τη στιγμή που η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται και εκλείπει το μέτρο, η κατάσταση για το συκώτι μας εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο, μιας και το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα τοξικό γι’ αυτό. Ταυτόχρονα η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων και πολύ περισσότερο όταν αυτή δεν συνοδεύεται από σύσταση ιατρού, μπορεί να επιβαρύνει αρκετά το συκώτι μας.
Εξίσου σημαντικά στη λειτουργία του ήπατος επενεργεί και η διατροφή μας, που θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και αρκετά περιορισμένη σε λιπαρές τροφές που επιβαρύνουν το συκώτι και πολύ συχνά, κυρίως σε παχύσαρκα άτομα, συναντούμε τη λιπώδη διήθηση, μια κατάσταση όπου εναποτίθεται λίπος μέσα στα ηπατικά κύτταρα και η οποία μπορεί να επιφέρει σοβαρές καταστάσεις στην υγεία μας.

Φυσικά συστατικά για την υποστήριξή του.

Υπάρχουν αρκετές τροφές, όπως και συμπληρώματα διατροφής, τα οποία βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Το σκόρδο περιέχει πολλές θειούχες ενώσεις, οι οποίες ενεργοποιούν τα ηπατικά ένζυμα που ευθύνονται για την αποβολή τοξινών.
Το σημαντικότερο βότανο για την αποτοξίνωση του συκωτιού είναι το Milk Thistle (γαϊδουράγκαθο). Πλούσιο σε βιοφλαβονοειδή και ειδικά σε Silymarin, ουσίες γνωστές μέσα από πλήθος μελετών, για τις προστατετικές και αποτοξινωτικές δράσεις τους.
Ο Κουρκουμάς (Turmeric) είναι μπαχαρικό, ευρύτατα γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες στην προστασία του ήπατος από τις τοξίνες.
Η αγκινάρα (Artichoke) βοηθά στην πέψη, διεγείροντας την έκκριση χολής. Η δράση της αυτή μελετήθηκε από πολλούς ιατρούς στη Γαλλία ήδη από το πρώτο μισό του 20ου αιώνα και φαίνεται να οφείλεται σε μια πικρή και αρωματική ουσία: την κυναρίνη.
Οι βιταμίνες χολίνη και ινοσιτόλη αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Τέλος τα αμινοξέα L-αργινίνη, L-μεθειονίνη, L-γλουταμίνη, καθώς και το σύμπλεγμα βιταμινών Β, η λεκιθίνη και η ταυρίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση της εύρυθμης ηπατικής λειτουργίας.