Τριχόπτωση – Τί συμβαίνει με τα μαλλιά μας;

Τριχόπτωση – Τί συμβαίνει με τα μαλλιά μας;

Ο κύκλος ζωής της τρίχας

Στο κεφάλι μας έχουμε 100.000 τρίχες κι χάνουμε καθημερινά περίπου 100, στα πλαίσια της φυσιολογικής ανανέωσης του τριχωτού της κεφαλής. Η παραγωγή τριχών δεν είναι συνεχής αλλά κυκλική. Δηλαδή τα μαλλιά μεγαλώνουν, τα κόβουμε κ.ο.κ. Τη φάση ανάπτυξης (αναγενής φάση) διαδέχεται μέσω ενός μεταβατικού σταδίου (καταγενής φάση), η φάση ηρεμίας και πτώσης της τρίχας (τελογενής φάση) και ο κύκλος συνεχίζεται με την ανάπτυξη νέας τρίχας.
Αν από τις 100 περίπου τρίχες που πέφτουν αναγεννιόνται περίπου οι 90 τότε μπορούμε να μιλάμε για φυσιολογική τριχόπτωση δηλαδή τριχόπτωση η οποία δεν θα επιφέρει και τη σημαντική μείωση του αριθμού των τριχών με αποτέλεσμα την αραίωση.

Κεφάλαιο Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση που μέχρι τώρα θεωρείτο “προνόμιο” των ανδρών, κάνει την εμφάνισή του και στο γυναικείο φύλο, ενώ γιγαντώνεται την περίοδο του φθινοπώρου. Τα μαλλιά μας έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ το καλοκαίρι λόγω ζέστης, θάλασσας και υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Όμως και μετά την επάνοδο στη καθημερινότητα, μας ακολουθεί το Σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές που έχει χαρακτηριστεί ως “ ProstVacationSydrome”, όταν δηλαδή μετά την ξεγνασιά των διακοπών ξαναμπαίνουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.
Αν παρατηρήσετε ξαφνική, δραματική τριχόπτωση, σκεφτείτε τι σας συμβαίνει όλο αυτό το διάστημα. Η έντονη σωματική καταπόνηση από έντονο στρες, μπορεί να προκαλέσει τα τριχοθυλάκια να μπουν πρώιμα σε τελογενές στάδιο (στάδιο ανάπαυσης και πτώσης της τρίχας) και να εμφανιστεί έντονη τριχόπτωση.
Τόσο στο σωματικό όσο και στο ψυχικό στρες, πολλές φορές αναγκάζουν τα τριχοθυλάκια να διακόπτουν τον φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης και μπαίνουν σε κατάσταση αδράνειας. Αυτό ονομάζεται telogen effluvium, δηλαδή η κατάσταση σε περιόδους έντονου στρες που η απώλεια της τρίχα είναι αποτέλεσμα τραύματος που αναγκάζει το θυλάκιο να σταματήσει να αναπτύσσεται και να ρίχνει την τρίχα πρόωρα.
Επίσης, εξαντλητικές δίαιτες, προκαλούν μεγάλες και αιφνίδιες ελλείψεις στον οργανισμό σε ζωτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της τρίχας, όπως οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία κλπ. Η τρίχα είναι το πλέον ταχέως αναπτυσσόμενο όργανο στο σώμα και έχει τεράστιες ανάγκες από αυτά τα στοιχεία. Φυσικό επακόλουθο λοιπόν είναι η γρήγορη μετάβαση από την αναγενή στη τελογενή φάση, και μεγάλη τριχόπτωση. Κάποιες φορές η διαδικασία αυτή αποτελεί και το έναυσμα για να εμφανιστεί και άλλη μορφή τριχόπτωσης που προϋπήρχε και απαιτείται προσεκτική διάγνωση και θεραπεία.

Τί λέει η επιστήμη;

Στο σύνολό της η τρίχα κατά 97% αποτελείται από πρωτεΐνες, με κυριότερη την κερατίνη. Για την παραγωγή τους, απαιτείται πλήθος συστατικών, με τα οποία τροφοδοτείται ο θύλακας, για να αντιμετωπίσει προβλήματα που αφορούν τόσο τον κορμό και τις άκρες των τριχών, δηλαδή μαλλιά αδύναμα σε όγκο και μάκρος, όσο και προβλήματα που αφορούν τους ίδιους τους θύλακες, των οποίων η αδυναμία, η σμίκρυνση και η μη αναγέννηση τους έχει σαν αποτέλεσμα την τριχόπτωση.

Φυσικά συσταστικά ΄΄εκ των έσω΄΄
Αμινοξέα : Βασικοί παράγοντες αναγέννησης του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών με κυριότερους αντιπροσώπους τη μεθειονίνη και την κυστείνη, οι οποίες ως βασικά συστατικά της κερατίνης, προστατεύουν την τρίχα και ενισχύουν την ανάπτυξή τους.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β : Λειτουργούν κατά της γήρανσης και του γκριζαρίσματος της τρίχας, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, ασκώντας κατ΄επέκταση θετική επίδραση σε καταστάσεις άγχους.
Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία : Η έλλειψη σιδήρου πολλές φορές είναι αιτία τριχόπτωσης , αλλά και υπεύθυνος για την αποδυνάμωση της τρίχας, ενώ ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην αναγέννηση της και στον κύκλο ανάπτυξης της, μέσω της φυσιολογικής σύνθεσης πρωτεϊνών.
Υδρολυμένη ζελατίνη : Πρωτεΐνη – μείγμα πεπτιδίων που μπορεί να βοηθήσει σε διαταραχές του τριχωτού της κεφαλής, καθώς αποτελείται από 18 αμινοξέα με τα οποία τροφοδοτεί την τρίχα και τον θύλακά της.